Обсъждат публично-частното партньорство при оперативните програми

На среща днес в Министерския съвет ще се обсъжда взаимодействието между бизнеса и неправителствените организации по усвояването на средствата от европейските оперативни програми. „Целта е да откроим проблемите и да очертаем посоките за съвместна дейност, така необходима за развитието на публично-частното партньорство при реализацията на евросредствата, където до този момент се отбелязва изоставане“, коментира ресорният министър Томислав Дончев. Въпреки че отделни браншове са настоявали България да има програми, конкретно насочени за подпомагане на образованието, туризма или енергетиката, министърът защити позицията, че тези сектори могат ефективно да усвояват евросредства и без да се администрират от специално създадена програма.
Най-сериозният проблем пред неправителствените организации обаче е невъзможността да намерят първоначално финансиране на проектите си. За пореден път Дончев изрази оптимизъм по сегашните темпове на усвояването на евросредствата. Целта, която лично той си поставя, е до края на 2012 г. да бъдат договорени 90% от ресурса по всички програми и да бъдат изплатени 38-40% от субсидиите.
След две седмици ще имам възможност да представя пред ЕК достиженията на България по усвояването на европейските фондове през 2011 г. Завършваме годината по седемте оперативни програми с плащания от 3 млрд. лв., което е почти 20% от целия ресурс и с договорени средства от 10,3 млрд. лв., което е над 65% от цялата финансова рамка, обяви министърът по усвояване на еврофондовете. Той окачестви това като много добър резултат. Това е свързано с усилена работа на управляващите органи, на междинните звена, на българските общини, на неправителствените организации, на много хора и експерти, коментира той. Сред добрите новини е и тази, че България се нарежда сред страните в ЕС с най-нисък процент на грешки, които има по всички оперативни програми. „Докато в другите европейски страни средно са около 5%, а прагът на същественост - 2%, българските оперативни програми имат под 1% грешки“, отчете министър Дончев.

Станете почитател на Класа