63 фирми искат да предоставят e-услуги в общините

Търгът за предлагане на широкоспектърни електронни услуги за общините стартира днес, като досега заявки за участие са подали 63 фирми, съобщи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов на официалния обяд, организиран от Американската търговска камара вчера. На срещата присъства и премиерът Бойко Борисов, който за пореден път припомни, че въвеждането на електронното правителство е сред приоритетите на управляващите. Според него преброяването по електронен път е показало, че българите предпочитат да използват електронните услуги. Дал съм право на зам.- министъра на транспорта Борисов да командва всички министри по въпроса за електронното правителство. Мрежата се увеличава и постепенно се „закачват“ все повече министерства и агенции. Нашата амбиция е до края на годината огромното количество кореспонденция да минава по електронен път, което ще подпомогне както обикновения гражданин, така и вас, представителите на бизнеса. От нас се очаква да направим нашата икономика по-ефективна, по-модерна и по-печеливша. Ние искаме да прекратим практиката, която има, на изтичане на брутен вътрешен продукт и неслучайно най-милите ни и най-ценни инвеститори са тези, които създават нови работни места и които произвеждат стоки за износ, каза още премиерът.
През 2011 г. правителството вложи два пъти повече в реклама на българския туризъм, а през 2012 г. инвестицията ще бъде още веднъж увеличена двойно, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Инвестирахме 150 млн. лв. в културно-исторически обекти. Трябва да развиваме сектори, които имат по-голяма добавена стойност. Селското стопанство се развива добре, но би трябвало да се концентрираме не на такива проекти, които изискват съфинансиране, а на такива, които са конкурентоспособни.
Индустрията в България е големият невидим сектор в нашата икономика. За първите девет месеца на миналата година имаме 1,6% икономически ръст и 4,2 ръст в индустрията. Това са предприятия, които развиват нови технологии и създават работни места за висококвалифицирани работници. От 3 млрд. евро приходи през миналата година 2,7 евро са само приходите от износ на черни и цветни метали, което е повече от печалбата от туризма, каза Трайков. Аутсорсингът има ръст в последните 5 години от 20-40% в БВП. Това също е сектор, в който може да се инвестира. Могат да се развиват електроника, химическа промишленост, фармацевтика, машиностроене, екотехнологии и здравни технологии, уточни Трайков. Минерално-суровинният сектор също е много важен за нас. Концесиите в сектора са се увеличили и от планираните концесии за миналата година в размер на 43 млн. лв. са отчетени 62 млн. лв.

Станете почитател на Класа