Съкращават отпуските на чиновниците до 20 дни

Отпуските на държавните служители и на тези, които работят в частния сектор, ще бъдат изравнени. Няма никаква логика отпуските да бъдат придобивка, след като не се ползват. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред членовете на Американската търговска камара в България. Правителството ще продължи със съкращенията във всички сфери, в които няма ефективност, увери той. Безспорен е фактът, че години наред държавата се явява още един донор. Платеният отпуск се дава на един служител, за да съхраним неговото здраве и да има по-голяма работоспособност. На практика се получава, че хиляди, десетки хиляди дни от отпуска се събират и не се ползват от хората. Борисов обясни, че не може шеф на дирекция в министерство да има 42-43 дни отпуск, към които, като се прибавят и празниците, се оказва, че той не работи 2 месеца, а в частния сектор има 20 дни отпуска. Това е тема, по която много сериозно ще работим в момента, и колкото и да е болезнено и колкото и да е непублично прието, това ще ядоса много хора, но тук трябва да се въведе справедливост, категоричен бе той.
До десетина дни се очаква вицепремиерът Симеон Дянков да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който да се обсъди въпросът за изравняване на броя на дните платен отпуск в държавния и в частния сектор, заяви Борисов няколко часа по-рано в интервю пред БНТ. Той се позова на информация от финансовия министър, според която в момента в държавната администрация има натрупани неизползвани над 20 000 дни отпуск.
„Еврото ще остане и ще бъде защитено в Европа, а това е много важно за мен, защото България индиректно е свързана с Валутния борд и ние като държава имаме интерес. Във финансово отношение България ще успее да устои”, заяви още премиерът на срещата си американските инвеститори. Най-ценните компании за нас са тези, които създават работни места и произвеждат стоки за експорт, подчерта той.

Станете почитател на Класа