Георги Първанов: Защо не нов, млад човек да стане лидер на БСП?

Защо не нов, млад човек да стане лидер на БСП? Така президентът Георги Първанов коментира в предаването „Нека говорят“ по bTV въпроса за лидерския пост в социалистическата партия, който вероятно ще бъде поставен на конгреса на БСП през май. Първанов каза, че ще продължи да се занимава с политика, защото това може. На въпрос за казаното от Сергей Станишев, че чака Първанов да реши - какво ще прави, Първанов отговори така: „Добре е един лидер не само да чака, но да върши много други неща“. Той допълни, че може да отиде в която и да е организация на соцпартията и да се хване да работи.
Първанов допълни, че далеч по-важно е да се използва това, което има като капацитет - създаването на идеи. „Мога да бъда използван и в отварянето на левицата – последните избори показаха, че БСП е по-изолирана и самоизолирана от когато и да било“, подчерта държавният глава. Той каза също, че никога не се е кандидатирал нито за председател на БСП, нито за президент и до неговата кандидатура обикновено се е стигало в тежки, драматични моменти.
Първанов съобщи, че в отчета си е написал най-малко 3 неща, които не е успял да постигне: да се пребори за удължаване на живота на малките реактори; второто е за мажоритарния вот, третото е за провеждане на референдум.
Президентството не носи власт, носи силно влияние и аз исках да го използвам максимално, каза още Първанов. Той допълни, че в края на мандата си надали има нещо, с което не може да се раздели, защото винаги е възприемал президентството само като работно място. По-думите на Първанов в голяма степен ще му е трудно да се раздели с екипа си, но това ще е формална раздяла.
„Надявам се да съм имал достатъчно влияние над екипа си, но по-важното е, че съм имал влияние над себе си, не съм допуснал нито една излишна дума“, отчете държавният глава. И веднага се пошегува, че веднъж е объркал сакото и панталона за една „семейна снимка“ с лидерите на ЕС.
В хода на разговора президентът посочи като вредно за политиката срастването й с жълтите медии. Призна също, че често се е чувствал предаден, но вини себе си, защото в политиката човек трябва да умее да хваща подобни тенденции. Той определи Бойко Борисов като слаб премиер и че медиите имат много голям дял за неговата популярност.
Първанов оцени като много високо признание избора на Сергей Станишев за лидер на ПЕС. В събота лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви пред Националния съвет (НС) на партията, че свалянето на ГЕРБ от власт е национална цел за БСП. Станишев представи доклад за актуалната политическа обстановка и задачите на БСП, а НС гласува за провеждането на пълен цикъл отчети и избори в партията. Не можем да изключим предсрочни избори, въпреки приказките на Борисов, коментира в събота Станишев. Според него БСП трябва да започне подготовка за избори и да популяризира алтернативите си в обществото.

Станете почитател на Класа