Кристалина Георгиева: Може да разчитате на нас

Винаги може да разчитате на Европейската комисия и мен лично. Това заяви Кристалина Георгиева на Росен Плевнелиев вчера следобед. Първата среща на встъпилия в длъжност нов президент бе именно с Георгиева и с Йоханес Хаан, еврокомисар по регионалното развитие.
Тази първа среща с еврокомисарите Кристалина Георгиева (която отговаря за действията при бедствия и хуманитарни кризи) и Йоханес Хаан (чийто ресор е регионалното развитие) е знакова, защото ангажиментът, който аз поех, е за европейското развитие на България. Това каза вчера президентът Росен Плевнелиев по време на първия си брифинг като държавен глава.
Плевнелиев посочи, че е благодарен и горд от това, че двамата представители на Европейската комисия са уважили церемонията по встъпването в длъжност на новата президентска двойка. Държавният глава припомни ангажимента си за ускоряване на европейската интеграция на България и своята заявка за прагматично управление. По думите на Плевнелиев, в този смисъл деловата му среща с комисарите Георгиева и Хаан олицетворява желанието на президента
„България да има мнение, да има позиция, нейният глас да се чува, и то директно на възможно най-високите нива“.
„Говорихме и за "България 2020" като част от "Европа 2020", защото аз съм не само български президент, но и президент на европейска държава“, съобщи още Плевнелиев.
От името на Европейската комисия двамата еврокомисари - Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан, подариха на президента Росен Плевнелиев копие на снимка от подписването на договора за създаването на Европейската общност за въглища и стомана през 1951 година.
Времето на създаването на Европейската общност е трудно за всички държави, които подписват договора, слагащ основите на днешния Европейски съюз. С този жест към новия държавен глава от Европейската комисия днес, когато времената също са тежки за страните от съюза, искат да подчертаят колко е важно начело на държавите да стоят силни и успешни лидери, разясни символиката на жеста Кристалина Георгиева. На свой ред Росен Плевнелиев обеща да държи снимката близо до себе си, в своя кабинет, защото оценява нейната символика и възприема като нещо важно посланието, че Европа има нужда от усилията на всички.
„За нас с господин Хаан е висока чест, че ние сме при Вас в първия ден от Вашия мандат. Ние го приемаме като сигнал за европейската принадлежност на България, но още повече за Вашата лична вяра в това, че нашето място е в Европа и че силна Европа е добре за българските граждани“, заяви Кристалина Георгиева на брифинга в президентството. Тя пожела на президента Плевнелиев
никога да не го посещава в качеството си на комисар за борба с бедствията и още: “Да се справите с предизвикателствата – с тези, които можете да предвидите, и с тези, които не можете да предвидите, но обезателно ще се случат“.
„Като имам предвид отличните макроикономически показатели на България, аз съм дълбоко убеден, че България има много силно аргументирано морално право, а също така и отговорност, да играе много по-активна роля в Европейския съюз“. Това каза Йоханес Хаан. Той пожела на Плевнелиев да бъде най-добрият посланик на България и изрази увереност, че това ще е така.
„България не е толкова малка държава и със сигурност ще даде всичко от себе си в лицето на своя премиер и новия президент, нашият глас и нашата позиция да се чуват“, каза още президентът Росен Плевнелиев. Той увери двамата еврокомисари, че страната ни ще бъде добър партньор, ще има мнение, ще дава всичко от себе си, за да може да бъде добър партньор.
По-късно държавният глава допълни, че в момента се подготвя неговото първо задгранично посещение - в Брюксел на 25 и 26 януари. Плевнелиев определи и предстоящата визита като знакова, защото „ще бъде там, където голямото европейско семейство се събира заедно, за да взема важните решения”.

Станете почитател на Класа