Полицаите стрелят при „абсолютна необходимост“

Стандарт „Абсолютна необходимост“ при използването на оръжие и помощни средства от полицаите предвиждат промените в Закона за МВР, които в момента се обсъждат. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов при представянето на реформата в МВР в Министерския съвет.
Вътрешният министър допълни, че се очаква промените да бъдат приети до април и през юни или юли обновеният закон да влезе в сила. Заместникът му Веселин Вучков обясни, че България е осъдена в Страсбург по 30 дела за неправомерна употреба на оръжие от служителите на реда. „Тези дела са за период отпреди 2004 година, но е очевидно, че сегашният текст на закона създава проблем. По тази причина финализираме текстовете, които ще предложим на НС“, обясни Вучков. Той допълни, че целта на промяната е да се „ограничи употребата на оръжие и помощни средства при ненасилствени деяния и когато е постигната законовата цел“.
По думите на заместник-министъра въвеждането на „абсолютния стандарт“ се изисква по реда на Европейската конвенция за правата на човека. „Ще се опитаме да убедим депутатите, че е необходимо да коригираме текстовете в Закона за МВР така, че да въведем този изискуем от европейската конвенция стандарт“, каза Вучков.
Предстои и сливането на „Охранителна полиция“ и „Криминална полиция“ в обща дирекция - „Национална полиция“, каза министър Цветанов. Обсъжда се и идеята служителите на реда вече да бъдат награждавани не само с обявяване на благодарност и отпуск, а и с финансов бонус, съобщи още вътрешният министър. „Издръжката на един полицай в България е 10 000 евро. В страните от ЕС тя е не по-малко от 20 000 евро“, коментира още Цветанов.
Днес Министерският съвет ще обсъди съкращаването на 3000 щатни бройки в МВР.
„Благодарение на тези промени правителството ще е изпълнило целта с 15% реално да се оптимизира цялата държавна администрация, каза Дянков. „МВР е едно от четирите министерства отличници“, обяви финансовият министър. „С 80% изпълнение на заложените мерки от Съвета за административна реформа всъщност те преди 2013 година ще изпълнят заложеното“, допълни Симеон Дянков. Той каза още, че от 2007 до 2012 година бюджетът на МВР е намалял с 20%.



Симеон Дянков: Раздавали сме бонуси за свършена работа

В Министерството на финансите са раздавани бонуси, но не на Коледа. Това обяви министър Симеон Дянков. Той допълни, че парични възнаграждения все пак са били отпускани във ведомството през миналата година. Те са били за екипа юристи, който е помогнал за възстановяването на собствеността на държавата върху НДК. Финансов стимул за добре свършена работа е получил и екипът, който е съдействал за излизането на България от проекта „Бургас-Александруполис“. Сумите са били по 1000 лева на човек, уточни Симеон Дянков.

Станете почитател на Класа