Дебати по АCТА ще има, увери Трайчо Трайков

Подписването на споразумението АСТА от посланика ни в Токио по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, коментира вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той увери, че се предвижда дискусия преди ратификацията.
Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) бе подписано на 26 януари 2012 г. в Токио от 22 страни - членки на ЕС. Договорът не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент. Целта на споразумението между ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария е да се укрепи упражняването на правата на интелектуална собственост, вкл. и в интернет, и да се подпомогне борбата срещу фалшифицирането на стоки.
Има притеснения, че чрез АСТА доставчиците на интернет може да бъдат задължени да следят абонатите си за пиратство. Най-вече поради тази причина споразумението не беше подписано от Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.
В интернет се надигна масово недоволство срещу това споразумение и вече са събрани над 13 милиона подписа.
Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока, коментира министър Трайчо Трайков.
Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA, заяви и началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. По негово мнение споразумението цели да запази правата на хората, да няма фалшиви стоки и т.н.
БСК поддържа модела на либерализация на интернет и винаги сме били за това. Не познавам детайлите на АСТА, но самият факт, че интернет обществото е толкова против това споразумение, ще ни накара да подкрепим интернет обществото. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.



От СДС настояваме правителството и лично министър-председателят да
оттеглят подписа си от АСТА, съобщи лидерът на партията Мартин Димитров.
Според сините това споразумение ще доведе до тотална цензура в интернет.

Станете почитател на Класа