Синдикатите и работодателите с право на законодателна инициатива

Синдикатите и работодателите са поискали от премиера Бойко Борисов възможност за законодателна инициатива. Новината съобщи за „Класа“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Той и лидерът на „Подкрепа“ Константин Тренчев са провели среща с Борисов на 10 февруари. На нея те са поставили като условие за връщане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) въпросите, по които синдикалните и работодателските организации имат консенсус, да влизат директно за гласуване в Министерския съвет и Народното събрание, без да се обсъждат в тристранката. Това все пак ще важи само за казуси, по които държавата изрично е поискала становището на социалните партньори.
Синдикатите се връщат в НСТС още днес, за да обсъдят казуса, който вероятно ще влезе като промяна в Кодекса на труда.
Така ще се подобри взаимодействието ни с управляващите и ролята ни в социалния диалог ще придобие повече смисъл, казва президентът на КНСБ. Както е известно, преди три месеца синдикатите напуснаха със скандал НСТС след конфликт с председателя на тристранката Симеон Дянков.
Предложението за своеобразната законодателна инициатива е било съгласувано и с работодателите, потвърди пред „Класа“ председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Като аргумент синдикатите сочат и европейското законодателство, според което когато европейските социални партньори генерират консенсус по даден проблем, той влизал директно за гласуване в парламента или Европейския съвет, все едно е предложение на Еврокомисията.
Другата значима промяна, която искат от КНСБ и „Подкрепа“, е НСТС да не може да бъде заобикалян чрез парламента. Досега много често предложения за промени в Кодекса на труда и в сферата на социалното осигуряване били предлагани директно от депутати, вместо от Министерския съвет. По този начин властта хитро финтирала синдикатите и работодателите, които оставали в неведение и без възможност да отреагират.
Според предложенията на социалните партньори, срещнали одобрение от Борисов, ако депутат поиска законодателна промяна от компетенциите на синдикатите и работодателите, то председателят на водещата парламентарна комисия ще бъде длъжен да поиска становището на НСТС. Чак след това то ще може да бъде гласувано в зала, като все пак нямало да има гаранция, че Народното събрание ще се съобрази с мнението на социалните партньори.
„Дали народните представители ще го вземат предвид, или просто ще го изхвърлят в кошчето, си е тяхна работа“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Другата важна тема, по която синдикатите ще настояват за спешни мерки, ще бъде отново пенсионната реформа. Укриването на осигуровки и плащането под масата от страна на работодателите да бъде криминализирано, е най-важната мярка, която следва да предприеме държавата, смята Пламен Димитров.

Станете почитател на Класа