КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха против промените в Закона за държавния служител

КНСБ се обяви против готвените промени в Закона за държавния служител. Тези предложения не спомагат държавните служители да се чувстват по-защитени, заяви вчера президентът на синдиката Пламен Димитров.
Ние също сме против промените в Закона за държавния служител, заяви пред “Класа“ и председателят на синдикат „Административни служители“ на КТ “Подкрепа“ Евтим Боюклиев.
Анонсираните от Симеон Дянков промени са опит на финансовия министър да отнеме права на държавните служители, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Като пример синдикалистът посочи премахването на клас прослужено време. Начинът, по който се определя заплатата на държавните служители, ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение, категоричен бе Димитров. Върху администрацията целенасочено се извършват действия, с които се отнемат права и придобивки на служителите, допълни той.
КНСБ не очаква, че законът, който вече премина на първо четене, няма да бъде приет. Синдикатите обаче искат да се чуе и тяхното мнение по него, тъй като промените в Закона за държавния служител не са обсъждани в тристранния съвет.
Предлагат се сложни сметки за изчисляване на заплатата на чиновниците, а освен това с предлаганите промени се налагат и изменения в други 48 закони, посочиха от синдиката. В конфедерацията недоумяват и защо се придава статут на държавни служители на работещи в администрации, които не са държавна администрация по смисъла на Закона за държавната администрация. Тук се визират институции като НОИ, НЗОК и Икономическия и социален съвет.
Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация няма да отговори на заложените цели, тъй като „въведената концепция на заплащането в държавната администрация е неспособна да реализира очаквания резултат за създаване на справедлива и прозрачна система на заплащане, включително и за материално стимулиране“, посочват от КНСБ. Профсъюзът предлага статутът на работещите в ДАНС, МВР и МО държавни служители да бъде уеднаквен с кодекс, който съдържа общи правила за уреждане и уеднаквяване на всички режими на наемане, упражняване на труд, почивки, отпуски и работно време.
По повод скандала с бонусите, Пламен Димитров заяви: „Бонусите са елемент от системите на заплащане. КНСБ не смята, че бонусна система не трябва да има“. Синдикалистът направи уговорката, че допълнителното възнаграждение не трябва да надвишава една четвърт от заплатата на служителя. Президентът на КНСБ поясни, че синдикатът е категорично против бонуси, които са в пъти над заплатата.

Станете почитател на Класа