ГЕРБ предлага анкетна комисия, БСП видя „димка“

ГЕРБ предлага да се създаде анкетна комисия, която да разследва скандала „Хохегер”, и призоваваме от всички парламентарни групи да се присъединят към нея, за да изчистим името на България. Това съобщи вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев след заседание на парламентарната група. Според Главчев, след като БСП плаща на лобисти и използва лобизма по мръсен начин, комисията е възможност да се изяснят фактите.
Австрийският лобист Петер Хохегер е разследван за корупция в Австрия. В понеделник вицепремиерът Цветан Цветанов каза във Велико Търново, че през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на Хохегер 1,5 млн.евро за кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС. Цветанов твърди, че част от парите са се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и от която той има дъщеря.
Лидерът на БСП окачестви като „димка“ обвързването на скандала „Хохегер“ с него и предишното правителство. Според Станишев Цветанов „спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения“.
По тази обществена поръчка, спечелена от австрийска компания, са правени проверки от Сметната палата, а всички документи са налични в МС и държа да бъдат представени на българските медии, каза Станишев. Той допълни, че преди седмица на заседанието на ПГ на ГЕРБ е дадено указание от премиера да се състави българска следа по скандала в Австрия. Станишев смята, че по този начин управляващите се опитват да отвлекат вниманието от проблемите и да му "запушат" устата като лидер на опозицията.
Идеята на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия бе коментирана и от президента (2002-2012) Георги Първанов.
Тези комисии нищо не вършат, но в продължение на месеци наред те се използват, за да се правят коментари, за да се привиква този или онзи, за да се раздухва и да се притиска опозиционният лидер или някой от ръководството на партията, заяви вчера Първанов в Благоевград.

Станете почитател на Класа