Четирима са кандидатите за лидер на СДС

Четирима са кандидатите за председател на Съюза на демократичните сили, съобщиха в неделя за klassa.bg от пресцентъра на партията. Това са Румен Христов, който обяви това пръв преди десетина дни, депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, както и бившият зам.- кмет на София Иван Сотиров.
Все пак възможно е в последния момент още някой да се пробва за председател на партията, като крайният срок е понеделник – 18 юни.
Вътрешните избори ще се проведат на 8 юли, а ако има балотаж, той ще е седмица по-късно – на 15 юли. На вота имат право да участват всички членове на СДС, за разлика от повечето партии у нас, които избират председателите си на делегатски принцип.
До извънредния вот се стигна след изненадващо решение на Националния съвет на партията в средата на май за излизане от коалицията с ДСБ на Иван Костов. Това накара досегашният председател Мартин Димитров да подаде оставка заради несъгласие с новата стратегия на сините.
В момента временен лидер на СДС е Борис Марков, който е сред най-яростните противници на Синята коалиция. От четирите номинации Румен Христов и Иван Сотиров също са против взаимодействие с Костов. Ваньо Шарков е сред народните представители на СДС, които по принцип имат добро взаимодействие с ДСБ. Лъчезар Тошев е също депутат, но той има репутацията на самостоятелен играч.

Станете почитател на Класа