Драгомир Стойнев, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика: Не е правилно депутатите да вземат добавка за прослужено време

- Г-н Стойнев, в четвъртък имаше събиране при президента на Съвета за икономическо развитие и социални политики. Какво се реши там?
- Инициативата на президента бе за широко обсъждане и търсене на консенсус по приоритети и направления, които ще се съфинансират от Европейския социален фонд за периода 2014–2020 г. Един от най-важните инструменти на Европейския съюз за решаване на проблемите на пазара на труда, образованието и социалното включване е именно Европейският социален фонд. За съжаление обаче този фонд е само инструмент за реализация на такава политика, а липсват общо формулираните цели и приоритети пред социалното развитие на държавата до 2020 г. Без това дебатът е почти невъзможен. Разбира се, всички представители на политическите сили, на законодателната власт, на изпълнителната власт, социалните партньори и гражданските организации представиха своите позиции по предложения документ. Това, което обаче ни направи впечатление, и това, което изразихме като позиция на Българската социалистическа партия, е отсъствието на средното образование в него. Когато говорим за заетост, не може да се пропуска връзката между пазара на труда и образованието. Аз защитих тезата, че основната кауза, около която всички политически сили трябва да се обединят на един последващ етап или дори още сега, е именно образованието, което следва да стане национална кауза, както беше влизането ни в ЕС. Няма как, ако нямаме високообразована нация, да имаме една конкурентоспособна икономика, по-висока производителност и съответно по-високи доходи. Категорично настояваме за създаване на оперативна програма „Образование и наука“, за да подкрепим тази кауза. Подкрепяме основните положения, представени от президента, но имаме и много забележки, като например неяснотата за справяне с високото равнище на младежката безработица.

- В тази връзка премиерът призова младежите до 29 години да се включат в една програма за шестмесечни стажове, в които и работодателите ще бъдат възнаградени. Тя ще реши ли до голяма степен проблемите с младежката безработица, или по-скоро не?
- От година и половина ние постоянно настояваме за мерки за справяне с младежката безработица, което е голяма инициатива и на европейските социалисти. За съжаление управляващите не чуха нашите основни опасения за изключително стръмното увеличаване на тази безработица. Ние сме на първо място по темп на нарастването й. Едва преди няколко дни управляващите наистина предприеха конкретни мерки, само че за мен вече е късно. Ние загубихме цяло едно поколение лекари, инженери, медицински сестри, които напуснаха страната. Според едно изследване на БАН приблизително 200 хиляди млади хора до 29 години са готови да емигрират. За мен това е проблем, касаещ националната сигурност, защото няма да има кой да работи в България. За мерките на управляващите бих казал - по-добре късно, отколкото никога, но в тях става въпрос за стажуване, а младите хора искат преди всичко работа – веднага след завършване на висшето образование. За жалост от ГЕРБ не приемат нашите мерки, които да допълнят тази тяхна инициатива, а именно промени в Кодекса за социално осигуряване, промени в корпоративното подоходно облагане и в Закона за насърчаване на заетостта. Тези мерки ще доведат хем до увеличаване възможностите за стажуване, хем до подпомагане и на работодателите, като държавата се ангажира да поеме една част от осигуровките, които те трябва да плащат, за срок от шест месеца.

- На съвета при президента бе повдигната темата и за демографските проблеми. Конкретно – проблемът с ромите у нас е може би най-значимият от това естество в ЕС. Възможно ли е да се справим с него?
- Преди няколко месеца се прие Стратегията за интеграция на ромите и държа да отбележа, че ние я подкрепихме, както и всички политически сили я подкрепиха единодушно. Моето лично мнение е, че това е една бомба със закъснител и ако ние сега не вземем конкретни мерки, след 15-20 години ще бъде късно. Проблем е, че ние възприемаме ромите едва ли не като заплаха. Трябва обаче да си променим мисленето и да започнем да ги приемаме като потенциал за развитието на държавата и тяхната енергия да бъде впрегната за тази цел. Според мен проблемът може да бъде решен единствено чрез образование и апелирам за този национален приоритет. Още от малки ромите трябва да бъдат интегрирани, да започнат да се обучават, да се съобразяваме с техните различни манталитети, защото не всички от тях са в еднакво положение – някои са социално много по-добре от други. В Народното събрание имаше програма за стажуване на деца от ромски произход. Аз приех голяма част от тях в моята комисия по социална политика. Трябва да кажа, че това са изключително будни и интелигентни деца и всички те живееха извън гетото, което може би ясно показва, че ромските деца трябва да бъдат извадени оттам и да бъдат образовани. Уверявам ви, че те могат да бъдат интелигентни хора, но за това трябват усилия на цялото общество и най-вече усилия от страна на ромите и на техните кланове. Ако те нямат желание да се интегрират, добро не може да се случи.

- Миналата седмица от Агенцията по заетостта съобщиха за намаляване на безработицата у нас през май с 0,4% спрямо април, т.е. положението може би не е толкова зле?
- За съжаление ще ви разочаровам – положението е зле. През май за последните четири години винаги безработицата намалява. Това не се дължи на конкретни действия на правителството, а именно на сезонната заетост, тъй като през май месец туризмът започва да разкрива работни места. Безработицата в България остава на едно от най-големите нива и основна причина за това е правителството. Давам само за пример – благодарение на активната ни политика на пазара на труда през 2009 г. бяха осигурени 190 млн. лв. Те гарантираха заетост на приблизително 78 хиляди безработни лица. През 2012 г. са предвидени едва 73 млн. лв., като те ще осигурят заетост, забележете, само на 27 хиляди души, при положение че безработицата се увеличава. Разбира се, оправданието е известно – по европейска програма „Човешки ресурси“ с европейски средства ние наливаме много милиони на пазара на труда. За мен обаче това не е никакво оправдание за рязкото намаляване на средствата в националния план за заетостта. От стартирането на оперативната програма до сега по приоритетна ос едно и две, а именно това са парите, които са предвидени за насърчаване активността на безработните и за повишаване производителността на заетите, са усвоени само 151 млн. лв. от общо около 900 млн. лв. Така че все още изоставаме много и министърът на труда и социалната политика трябва да разбере, че европейските средства трябва да надграждат, т.е. да допълват националното финансиране, а не да го заместват.

- Добавката за прослужено време за държавните служители бе премахната, но от БСП протестирахте. Дали обаче има такава добавка в други държави?
- Не мога конкретно да отговоря, но така или иначе всички управляващи досега се съобразяваха с тази добавка и по никакъв начин нищо не налагаше нейното премахване освен желанието да намалеят заплатите на държавните служители.

- Но нали уговорката беше, че те ще бъдат компенсирани и ще продължат да получават същите възнаграждения?
- Такава е уговорката, но има доста подводни камъни и не съм убеден, че накрая всички ще продължат да получават онова, което са взимали преди.

- Депутатите обаче продължават да взимат такъв бонус за прослужено време.
- Да, и това не е правилно.

Станете почитател на Класа