МО и „Берета“ пак се обвиняват взаимно за взривовете край Петолъчката

Военният министър Аню Ангелов и собственикът на фирма „Берета трейдинг“ Десислав Делев, чиито складове край Петолъчката се взривиха на 5 юни, продължиха задочния си спор през медиите и във вторник.
Ангелов в интервю за БНТ за пореден път обвини „Берета“ в куп нередности и в непозволена манипулация върху боеприпаси, които е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване.
„В производствения цех не е имало само една бойна част, а там, изглежда, са се съхранявали всички останали бойни части, тъй като тротиловият еквивалент на взрива беше много голям. Това не би трябвало да се допуска. В случая аз не знам коя е истинската причина, която е инициирала взрива, но по думи на работници и на самия собственик се казва, че те са разрязвали бойни части на зенитни управляеми ракети. Това е недопустимо“, коментира министър Ангелов.
От своя страна управителят на дружеството Десислав Делев отговори с писмо до медиите, че от предоставените от армията за унищожаване 346 изделия 34 били от друг тип – с друга форма и цвят, които не били описани в техническата спецификация към договора и не присъствали в приемо-предавателния протокол между МО и „Берета“.
Делев определя като недостоверни обвиненията за присвояване на взривно вещество. „Това биха били три тира взрив. Абсурдно е да си представим, че 48 тона тротил хексагон може да останат незаписани в паспортите на складовете, а още по-малко как би могло подобно количество да се транспортира или изнася“, пише управителят на дружеството в разпространеното медийно съобщение.
Според него технологията на унищожаване на бойните части била създадена от правоспособен инженер-проектант. Тя била изцяло съобразена с договора с МО и се спазвала стриктно. „Тази технология е прилагана при унищожаването на 314 изделия и е доказала своята безопасност“, твърди Делев.
В същото време край Петолъчката министърът на земеделието Мирослав Найденов обеща 100% обезщетения на собствениците на селскостопански земи, които не могат да приберат продукцията си заради забранения достъп до тях. Засегнати са около 7000 декара земеделски площи, като се очаква до края на седмицата около 30% от тях да бъдат свободни за ползване.

Станете почитател на Класа