Лекари обвиниха ръководството на „Пирогов“ във финансови нарушения

Ръководството на „Пирогов“ е извършвало финансови нарушения и е принуждавало лекари с ниски заплати да не спазват стриктно нормативните изисквания. Тези обвинения отправи във вторник в ефира на bTV бившият началник на травматолозите в Института по спешна помощ д-р Бойко Тошев. Не клеветя болницата, имам конкретни обвинения към сегашното ръководство на болницата, което води до непоследователна финансова политика,стимулираща дейности и хора, които нямат заслуги за имиджа на "Пирогов", заяви той. Д-р Тошев заяви, че в средата на май е бил освободен от длъжността началник клиника с обяснението на директора, че така била наредила министърката. Аз се поласках, че министърката знае за моята личност, но искам да попитам дали тя наистина ме е уволнила, запита той. Междувременно министър Десислава Атанасова заяви, че не е нареждала кадровата рокада в „Пирогов“.
След отстраняването на Тошев от длъжността на неговото място е назначен специалист, който не отговаря на стандарта на НЗОК. "Започнаха се кампании, най-вече гнусна кампания по дискредитирането ми и опит да бъдат изгонен от болницата. Не можах да схвана каква е причината първоначално, но след това нещата ми се изясниха", отбеляза бившият началник на травматолозите. Специалистът добави, че върху него в продължение на години е оказван натиск от страна на директора на "Пирогов" за извършване на документална измама. „Има наредба за допълнително възнаграждение за извършена оперативна дейност. Има хора, които работят в клиниката, които обаче не оперират, дори има хора, които не могат да заемат длъжността хирург-ортопед. Не може години наред да не влизаш в операционната и да получаваш пари. Тези хора мрънкаха пред директора защо не получават допълнителни възнаграждения. Аз му заявих, че ако иска, да нареди на тях да им се изплаща сумата, но да не ме кара аз да извършвам тази документална измама“, обясни травматологът.
Д-р Тошев повдигна завесата и за злоупотреби с рехабилитационната пътека. "В един момент се взе решение да започнат да се приемат и да продължава лечението на пациенти по рехабилитационната пътека. Това означава, че НЗОК разрешава на един човек един път в годината да ползва безплатно 7 дни за рехабилитация и се започна на базата на заповед да се работи по тази пътека. Много бързо се разбра, че тази пътека не е изгодна за болницата. НЗОК превежда 300 лева за рехабилитация за 7 дни. Ние имаме легла за активно лечение, това не е санаториум. И тук натискът беше изключително голям. В тази пътека се извършват и много нарушения", каза д-р Тошев.
Според лекаря едно от най-фрапиращите нарушения в "Пирогов" е свързано с лице от престъпния свят. То е прието в болницата, без да знаят шеф-екипът, началникът на отделението, началникът на клиниката, и е пусната програма за операция на следващия ден. „В един хубав момент ние биваме привикани при директора и ни се оказва натиск да подписваме документ за лицето, че е в болницата и какво му е състоянието. Аз това лице не съм го виждал. Той е приет и изписан, без да бъде видян нито от началника на отделението, нито от началника на клиниката. Натискът беше изключително силен да подпишем този документ. Ние не подписахме. Трябваше да подпишем за това, какво е състоянието му, а ние не знаехме какво е то. При този случай с това лице гръмнаха медиите, най-вероятно не се е явил на съдебно дело. Смятам, че това лице беше по известно дело. Излиза, че това лице е било укрито по този начин", разкри д-р Тошев. Той посочи още, че разполага с данни от дистрибутори на импланти за оказван върху тях натиск да завишат цените на изделията.
За „Пирогов“ е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по обвинения за присвояване на пари в особено големи размери и безстопанственост, заяви говорителят на СГП Румяна Арнаудова. Тя уточни, че особено големи размери означава повече от 140 минимални работни заплати. Според прокуратурата към момента нямало достатъчно данни, които да сочат конкретно лице, извършило престъплението. Затова делото се води срещу неизвестен извършител. То е образувано по сигнал на здравния министър, към който е приложен докладът с констатации на проверяващите от инспектората на Министерството на здравеопазването. Законовият срок за приключване на досъдебното производство е 2 месеца. Той може да бъде удължаван. От "Пирогов" отрекоха обвиненията на д-р Бойко Тошев и заявиха, че ще му потърсят съдебна отговорност заради твърденията заради твърденията му, че болницата укривало оперативно интересно лице.

Станете почитател на Класа