Бойко Борисов: Не коментираме съдебни решения, но ще бъдем много стриктни за присъединяването на Македония към ЕС

Като държава не коментираме съдебното решение, но България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването на Македония към Европейската общност. Това заяви във вторник премиерът Бойко Борисов по повод решението на македонския върховен съд, който отне детето от Спаска Митрова.
Министерството на външните работи на България е поискало решението на македонския съд, с което са отнети родителските права на Спаска Митрова, допълни Борисов.
Министър-председателят каза още, че този въпрос е изпит по дипломация. „На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в полза на Спаска Митрова. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа. Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат. Ние, като държава, трудно бихме могли да коментираме съда и неговото решение. Крайно ми е неприятно да коментирам подобна тема”, каза още Бойко Борисов.
Върховният съд на Македония отне родителските права на Спаска Митрова преди няколко дни. Според решението на съда тя трябва да предаде детето на бившия си съпруг Воислав Савик до две седмици.
Митрова, която има българско гражданство, води съдебни битки за връщането на дъщеря си с помощта на българските власти от няколко години. Попечителството над дъщерята Сузана й бе отнемано многократно. Случаят стана политически заради българското гражданство на Спаска Митрова. През юни 2010 г. тя получи 9 месеца условна присъда по дело за клевета. Година по-рано българката лежа три месеца в македонски затвор заради нарушения в бракоразводния й договор, свързани с начина, по който бившият й съпруг посещава дъщеря им. Детето й беше отнето и настанено в социален дом. След настояване от българските власти Митрова беше освободена през октомври 2009 г.

Станете почитател на Класа