Правната комисия се въздържа по ветото за кариерните бонуси

ГЕРБ ще редактира текстовете в Закона за съдебната власт, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи вето миналата седмица. Това стана ясно във вторник по време на заседание на правната комисия към Народното събрание.
Поправките касаят т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Според приетите изменения, магистратите от двата органа трябва да бъдат повишени с една степен след изтичане на мандатите им.
Според президента това е противоконституционно, защото е вид кадруване на законодателния орган в съдебната система и се нарушава принципът на разделение на властите.
Любопитното е, че във вторник всички 19 депутати в правната комисия гласуваха „въздържал се“ по отношение на ветото на държавния глава. Шефката на комисията Искра Фидосова заяви, че принципно е „за“ кариерните бонуси, но трябва да се предвиди как това да стане без да се нарушава конституцията. Единият от вариантите е самият ВСС да одобрява формално повишенията.
Фидосова каза, че въпреки личното й мнение, ГЕРБ ще се съобрази с ветото на президента.
Гласуването в правната комисия бе бойкотирано от социалистите Мая Манолова и Михаил Миков. Според Манолова управляващите сами са забъркали кашата и трябва сами да излязат от нея. Тя каза още, че кариерните бонуси далеч не са най-същественият проблем в закона.
Според Екатерина Михайлова (ДСБ) парламентът е извършил генерална грешка още когато е направил ВСС постоянно действащ орган. Така магистратите се откъсвали от работата си и възниквал въпросът за връщането им в системата впоследствие. Михайлова отново потвърди, че сините ще подкрепят ветото на президента.

Станете почитател на Класа