Разрешиха достъпа до 11 земеделски парцела край Петолъчката

Разрешен е достъпът на земеделски производители до 11 парцела от забранената 3-километрова зона, засегната от взривовете край пътен възел Петолъчката. Това обяви във вторник земеделският министър Мирослав Найденов пред селскостопански производители от засегнатото с. Лозенец.
„До два дни земеделските стопани от най-засегнатото от взривовете село Лозенец ще могат да влязат и да започнат да жънат нивите. Площите са прочистени на 100% от боеприпаси. Държавата се ангажира с организирането на комисиите, с оценката на щетите, изготвянето на съответните протоколи, но финансовата част - обезщетението, ще бъде изцяло изплатено от фирма „Берета трейдинг“, каза министър Найденов.
Във вторник започнаха и проверките на място от служители на общинските служби по земеделие и Държавен фонд „Земеделие”. Те ще съставят протоколи за това какъв процент от продукцията е унищожен. Възражения от страна на фермерите могат да се правят на място, като при необходимост те могат да се обръщат и към независими оценители. Хората ще бъдат оценени на 100% за загубите си, като финансовите средства ще бъдат осигурени от фирмата „Берета трейдинг”.
Достъпът до трикилометровата зона за сигурност в района остава частичен. Мирослав Найденов уточни, че поетапно за обработване от селските стопани ще се добавят нови прочистени от боеприпаси площи.

Станете почитател на Класа