Управляващите пак отхвърлиха „кариерните бонуси“ за ВСС и ИВСС

Правната комисия на Народното събрание не можа да реши как да стимулира повече качествени магистрати да кандидатстват за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората на ВСС (ИВСС). Това стана ясно във вторник на заседание на комисията по повод ветото на Росен Плевнелиев върху Закона за съдебната власт в частта за т. нар. кариерни бонуси, според които магистратите в двете структури следва да бъдат повишени с една степен след края на мандата им.
Президентското вето бе прието от НС миналата седмица и отново се върна за разглеждане в правната комисия за корекция на текстовете. В трите дни обаче не е постъпило нито едно предложение по въпроса, каза председателят на комисията Искра Фидосова.
В крайна сметка текстовете за „кариерните бонуси“ отново бяха гласувани, като не получиха подкрепата на нито един от 17-те присъствали депутати. Докато предишния път обаче всички се въздържаха, сега четирима бяха против – трима от ДПС и Анастас Анастасов от ГЕРБ.
Анастасов се оказва единственият от народните представители на управляващата партия, който категорично не подкрепя „кариерните бонуси“. По неговите думи достатъчна мотивация за магистратите е, че времето, което прекарват във ВСС и ИВСС, им се трупа като стаж, което им позволява, ако желаят, да кандидатстват впоследствие за по-високи длъжности, макар и с конкурс.
От ГЕРБ в крайна сметка така и не успяха да излязат с обща позиция по казуса. Министър-председателят Бойко Борисов заяви преди ветото на Плевнелиев, че сегашният ВСС е компрометиран и не заслужава „кариерни бонуси“. Поправката обаче бе предложена преди това именно от Министерския съвет (МС). На заседанието на правната комисия във вторник министърът на правосъдието Диана Ковачева отново потвърди становището на МС с аргументи, че така ще бъдат стимулирани и „по-активни магистрати“ да се кандидатират за ВСС и ИВСС, а не само такива в предпенсионна възраст.
Повечето депутати от ГЕРБ, начело с Искра Фидосова, също са на това мнение, но предпочетоха да се съобразят с ветото на президента и с мнението на премиера. Фидосова дори изрази резерви към мотивите на Плевнелиев, че поправките са противоконституционни.
На заседанието във вторник присъстваха и представители на ВСС и ИВСС, които се обединиха около мнението, че „кариерните бонуси“ следва да бъдат приети. Проблем обаче се оказват критериите, по които това трябва да се извършва. Според Янка Гочева от ИВСС тези критерии могат да се приемат с вътрешен правилник на Висшия съдебен съвет. Искра Фидосова обаче опонира, че това отваря вратичка „за изключителна субективност“ и критериите следва да се заложат единствено със закон. Никой от депутатите обаче така и не е предложил как точно да стане това.
В крайна сметка въпросът се отлага за есента, когато по думите на Диана Ковачева от правосъдното министерство щели да изготвят нов вид законодателни стимули за кандидатите за ВСС и ИВСС.

Станете почитател на Класа