Вдигат заплатите на социалните работници

Заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени с 20% от първи юли. Това съобщи във вторник социалният министър Тотю Младенов. Това са най-ниските заплати в системата и те трябва да бъдат увеличени, аргументира се той. Предложението за повишаване на трудовите възнаграждения в „Социални грижи“ предстои да бъде внесено за одобрение в Министерски съвет. Какво ще бъде увеличението на заплатите в отделните структури на социалното министерство, ще стане ясно след изготвяне на разчетите. Обещанието за увеличение на заплатите на чиновниците в Агенцията за социално подпомагане става факт месец след протеста на социалните работници от цялата страна, които се разбунтуваха заради ниските си възнаграждения. В момента средната работна заплата в социалната сфера е между 420 и 460 лева. Увеличението на заплатите ще обхване 2868 служители.
Според Тотю Младенов засега не се налага допълнително увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране. По думите му договореното със синдикати и бизнес плавно нарастване на пенсионната възраст до 2020 година отговаря на европейските критерии. Социалният министър не смята, че у нас трябва да се предприемат допълнителни мерки за повишаване на пенсионната възраст, които да се обвържат с продължителността на живота. Преди дни председателят на ЕС Херман ван Ромпуй настоя държавите членки да потърсят начини да реформират пенсионните си системи в тази посока.
Министър Младенов обясни още, че в контекста на дебата за въвеждане на общи европейски условия за пенсиониране, у нас няма основание за нови промени в пенсионната реформа. „Все пак България от 2012 до 2020 година прави възрастта за пенсиониране на мъжете от 63 на 65 години, а за жените - от 60 на 63 години", коментира той. Младенов напомни, че възрастта и стажът за пенсия растат с четири месеца годишно.

Станете почитател на Класа