Искат декриминализация на малките дози наркотици

Наложителна е декриминализацията на малки дози наркотици. Това казаха от фондация "Инициатива за здраве". В Международния ден за борба с наркотиците се състоя пресконференция на Националния център по наркомании и фондация „Инициатива за здраве”. Според Юлия Георгиева, координатор "Застъпнически дейности" във фондацията, голяма част от хората в обществото не възприемат наркозависимите като болни, а като престъпници. "Това преследване създава стигма към тези хора. Това е един невероятен лукс, който в крайна сметка плащаме ние като данъкоплатци", добави Георгиева.
По информация на фондацията в момента в затворите има голяма част от хора, които са вкарани в затвора "за две цигари".
България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици, съобщи д-р Георги Василев от Българския институт по зависимости, цитирайки международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици.
Най-масовият наркотик у нас се оказва марихуаната, следвана от синтетични стимуланти като амфетамини и екстази.
Българите с наркотична зависимост са над 300 хил., показват последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости. Близо 85% от регистрираните са на възраст между 15 и 34 години.

Станете почитател на Класа