Забраниха митинг край площадката на АЕЦ „Белене“

Ръководството на Националната електрическа компания е забранило да се събират протестиращи на площадката в Белене срещу спирането на проекта за втора атомна. Това стана ясно в четвъртък от изявление на соцдепутата Румен Овчаров в парламента.
Ден по-рано от БСП обявиха, че Инициативният комитет, събиращ подписка за референдум за „Белене“, ще проведе на 1 юли (неделя) „заседание“ на въпросната площадка, станала известна и като „един гьол“ по думите на премиера Бойко Борисов.
Първоначално от НЕК разрешили събирането, но впоследствие се отметнали, каза Овчаров. Според писмото на изпълнителния директор на компанията Иво Лефтеров „в момента НЕК ЕАД води активни преговори с руската страна по уточняване на всички детайли, свързани с приключване на проекта АЕЦ „Белене“. В съответствие с изискванията за безопасни условия на труд и от съображения за безопасност ръководството на НЕК ЕАД взе принципно решение за недопускане на външни лица на площадката“.
Явно се страхуват, че някой от преговарящите може да падне в т. нар. гьол и да настъпят тежки усложнения в дипломатическите отношения между България и Русия, пошегува се Румен Овчаров. Червеният депутат и бивш енергиен министър беше категоричен, че т. нар. заседание на Инициативния комитет ще се проведе въпреки забраната. На нея са поканени още и неправителствени организации и медии.
Според Овчаров управляващите са се уплашили от набиращата скорост подписка и се опитвали да я саботират. Друг депутат от БСП – Михаил Миков, пък даде пример с гр. Димово, където кметът не разрешил да се разполагат маси за събиране на подписи, а в Белоградчик действията на местната власт били „още по-фрапантни“ - там им събирали „такса тротоарно право, сякаш продават семки и бадеми“.

Станете почитател на Класа