Борис Велчев не разбирал механизма на ЕК за контрол на делата

През изминалите години за мен остана в тайна механизмът, по който Европейската комисия избираше делата, които да контролира. Това каза главният прокурор Борис Велчев след среща с президента Росен Плевнелиев.
Държавният глава в четвъртък следобед проведе последователни срещи с т. нар. „трима големи в съдебната власт“ - председателя на ВКС Лазар Груев, на ВКС – Георги Колев, и с главния прокурор Борис Велчев.
В изявлението си след разговора с президента, Велчев коментира още, че „ако по 15 - 20 дела, по които се очакват проблеми, оценяваме другите 260 хиляди, по които се работи системно, това ми се струва леко несправедливо“.
Главният прокурор е запознал Росен Плевнелиев с резултатите от дейността на прокуратурата през последните години, става ясно от съобщение на пресцентъра на „Дондуков“ 2. Според Велчев, значителен успех е постигнат в разкриването на престъпления в сферите на организираната престъпност, наркоразпространението, злоупотребите в еврофондове и данъчни измами. „В България се издават годишно 50 000 осъдителни присъди и едва 1200 оправдателни и това е добре да се знае“, е отбелязал главният прокурор. Според него обаче все още имало какво да се подобри в областта на противодействието на корупцията.
Борис Велчев е изразил очакване изборът на новия главен прокурор да стане възможно най-скоро след избирането на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да се осигури необходимата приемственост. Ефективността на прокуратурата ще бъде значително подобрена след приемането на нов Наказателен кодекс, тъй като действащият в момента е от 1968 г., е казал още Велчев на президента.
На срещата с държавния глава преди това председателят на ВКС Лазар Груев е представил проблеми, свързани с високата натовареност на съдилищата и кадровата им обезпеченост, както и с тежкото състояние на сградния фонд и условията на работа на магистратите.
Президентът може да бъде гарант за диалог и по ускореното въвеждане на концепцията за „електронно правосъдие“ в България. В момента само в столицата годишно се връчват над 600 хиляди призовки, а това може да се случва по електронен път, посочил е Груев. Според председателя на ВКС, необходимо е да се даде начало на дебата за използване на постиженията на науката в интерес на правораздаването.
Ръководещият ВАС Георги Колев е изразил мнение пред президента, че новоприетите правила за избор на членове на ВСС дават достатъчно гаранции за прозрачност на процедурата.
Плевнелиев и председателите на ВКС и ВАС бяха единодушни, че няма вероятност сегашният състав на ВСС да избере следващия главен прокурор, а заложените в Закона за съдебната власт срокове дават достатъчно гаранции за прозрачност на процедурата по избора, се казва в прессъобщението от „Дондуков“ 2.

Станете почитател на Класа