Движението на Кунева нарече замразяването на цените „циничен експеримент“

Замразяването на цените на основни хранителни продукти е циничен социален експеримент с тежки последици за всички български граждани. Това се посочва в декларация на Движение “България на гражданите”, която беше оповестена на пресконференция във вторник.   От Движението очакват последиците от действията на изпълнителната власт да доведат до фалити на малки и средни земеделски стопани, преработватели и семейни магазини, ново увеличаване на безработицата, нов скок на цените, недостиг на български продукти, спад на качеството на храните и не на последно място - до ново задълбочаване на бедността в страната. От Движението припомниха, че пропагандните замразявания на цените от страна на кабинета впоследствие винаги водят до поскъпване на стоките.  Според тях поскъпването на яйцата през пролетта е било в услуга на фирмите от близкия на Борисов картел. „Същият е ефектът от “замразяването” на цените на тока и газта. Резултатът от тази политика ще са непоносимо високи цени на храните през зимата”, се посочва още в декларацията.
“Това е резултатът от управлението на картела ГЕРБ. Премахването на този картел е първа точка от антикризисната програма на „България на гражданите”, изтъкна Даниел Митов, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”.
“Това не е некомпетентност, това е компетентно унищожаване на българската икономика за сметка на картела”, подчерта Митов. Според него “от замразяването могат да оцелеят само най-силните и най-големите, но ще загинат малките - единствените, които защитават пазара от монополистите”.  Бисер Манолов, координатор на групата по финанси към “Движение България на гражданите”, каза, че хората все повече харчат спестяванията си. Ако през първото тримесечие на 2011 г. са харчили по 43 лв. от спестяванията си, то тази година хората теглят по 92 лв. от заделените си пари. “Хората харчат белите си пари за черни дни. Това означава, че черните дни са дошли”, посочи още финансистът.

Станете почитател на Класа