Намаляват административната тежест за бизнеса с 271 мерки

С 271 мерки се намалява административната и регулаторната тежест за бизнеса, е записано в   план, изготвен от Съвета за административна реформа. Документът е качен на портала за обществени консултации strategy.bg в сряда и до  29 август щe тече съгласуването по него. Срокът за изпълнение на мерките е  30 октомври 2012 г.  В съобщението е записано, че част от  мерките са  по предложение на представители на неправителствени, браншови и работодателски организации, публикации и коментари в медиите.
Близо 750 регулаторни режима тормозят бизнеса, стана ясно през февруари тази година, когато  Съветът за административната реформа одобри  инициатива за премахването, опростяването и намаляването на административните пречки.
В плана, който е публикуван в портала,  се предвижда да отпаднат 45 услуги, да се намалят  необходимите документи за ползване на 88 административни услуги.  Планува се да се премахне  изискването за представяне на удостоверение за актуално състояние в над 30 нормативни акта, както и намаляване на сроковете за предоставяне на 59 услуги. Включено е и създаване на електронен регистър за 17 услуги, както и обмен на информация по служебен път за 30 услуги.  Klassa.bg припомня, че през май Съветът разпрати  писма до работодателските организации и до фирми, с които ги попита кои са административните пречки пред бизнеса и как да се създаде по-добра среда.  От съвета попитаха кои регулаторни разходи и степента на държавна намеса трябва да бъдат намалени. Както и как според тях трябва да се „намали административната тежест и да се облекчат процедурите, включващи намаляване броя на документите и сроковете за предоставяне на услугата“. Проверка на  вестника тогава  показа, че инициативата се приема добре от работодателските и браншови организации.

Станете почитател на Класа