Депутат от ГЕРБ разкритикува доклад на МС за националната сигурност

Депутатът от ГЕРБ Иван Петров е гласувал срещу приемането на годишния доклад на Министерския съвет (МС) за състоянието на националната сигурност през 2011 г. Това показва справка от решение на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС от 26 юли т.г.
Петров дори си позволи пред klassa.bg да отправи остра критика на правителствения документ, подписан лично от министър-председателя Бойко Борисов. 
Комисията, състояща се от пет члена, единодушно препоръчва на Народното събрание да върне доклада на кабинета за преработка, за „да се даде адекватна оценка за рисковете пред националната сигурност включително от международен тероризъм“.
Петров е единственият представител на управляващата партия в тази комисия. По правило тя се председателства на ротационен принцип от депутат от опозицията. Досега тази роля изпълняваше лидерът на ДСБ Иван Костов, а от новия политически сезон щафетата поема водачът на „Атака“ Волен Сидеров. Другите двама членове на комисията за контрол на ДАНС са Димитър Дъбов от „Коалиция за България“ и Камен Костадинов от ДПС.
Оказа се, че хасковският депутат от ГЕРБ Иван Петров съвсем не случайно е гласувал за отхвърляне на доклада на МС. Пред klassa.bg той се изказа изключително остро срещу документа на правителството.
Докладът е много лошо изготвен, непрофесионално, в едно насипно състояние – нещо като компилация от онова, което всяко едно министерство е дало, но се е получило нещо някак си несериозно, коментира Иван Петров.
По неговите думи в доклада не са достатъчно добре засегнати темите, които са станали актуални след терористичния акт в Бургас.
„Като най-важен приоритет е изведена борбата с корупцията по високите етажи на властта, но нима националната сигурност се определя единствено от това? Като цяло тя зависи от много други фактори, които са много важни и трябва да намерят своето място“, каза още Петров.
Докладът бе коментиран непосредствено след заседанието на комисията на 26 юли и от нейния тогавашен шеф Иван Костов. Тогава той заяви, че ДАНС са били коректни и са си свършили работата, предупреждавайки правителството за опасността от терористичен акт, но премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов са пренебрегнали този риск.
Комисията за контрол на ДАНС препоръчва докладът да бъде преработен, но окончателното решение за това трябва да вземе Народното събрание. На въпрос как ще гласува групата на ГЕРБ Иван Петров отговари: „Аз мисля, че достатъчно аргументирано мога да изкажа своите виждания по въпроса, а оттам нататък колегите ще вземат решение. Но аз смятам, че отношението няма да е по-различно, защото е в интерес на всички. Трябва да признаваме грешките там, където сме ги допуснали“.
Докладът е непрофесионален, казвам го от позицията на човек, който се е занимавал с национална сигурност, категоричен е Иван Петров, напомняйки, че в миналото е бил директор на РДВР-Хасково, началник на регионалния БОП, заемал е длъжности и в Икономическа полиция и в служби, преподчинени на сегашната ДАНС.
Името на Иван Петров нашумя на няколко пъти в скандали през последните две години. Преди няколко месеца той изпрати есемес до премиера Борисов, в който пише, че дипломата на съпартиеца му Иво Димов, който е кмет на Димитровград, е фалшива. Именно Димов бе назначен на негово място в началото на т.г. за областен координатор на ГЕРБ в Хасково.
В началото на 2011 г. Иван Петров заведе два съдебни иска – срещу вестник „Галерия“ и срещу лидера на РЗС Яне Янев, заради техни твърдения, че депутатът от ГЕРБ е бос на контрабандата на ГКПП – Капитан Андреево и касиер на Бойко Борисов.
Тогава Петров коментира, че е атакуван, понеже е член на две възлови парламентарни комисии – за контрол на ДАНС и за вътрешен ред и сигурност, и е една от петте силни фигури в ГЕРБ – наред с премиера Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и депутатите Менда Стоянова и Искра Фидосова.

Станете почитател на Класа