Ще има ли референдум за „Белене“?

Референдумът за съдбата на АЕЦ Белене трябва да бъде проведен по различно време от парламентарните избори, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаване по bTV. Становището на парламентарния шеф обаче се различава от това на министър-председателя Бойко Борисов, според когото двата избора трябва да са на една дата. По думите на Цачева, тя не приема аргументите, че по този начин ще бъдат спестени милиони левове, като по важното според нея е да не се преплитат предизборната кампания с тази за референдума.
Референдум за „Белене“ би бил незаконен, смята пък ръководството на СДС. Въпросът, дали да се развива атомна енергетика, кога и как, е от компетентността на изпълнителната власт, коментираха сините след заседание на Националния съвет на партията във вторник. Според тях да се предлага провеждането на Национален референдум за реализирането на корпоративен проект, е абсурдно и противозаконно. Според сините БСП злоупотребява с неосведомеността на гражданите и се опитва да наложи вече отхвърления от правителството „мегакорупционен проект, в който са замесени висши червени функционери“.
Ако бяхме реализирали „Белене”, догодина щяхме да реализираме печалби, с които да финансираме самия проект, коментира от своя страна Румен Овчаров от БСП. По думите му когато проектът не се реализира, сметките се поемат от компанията, която го е инициирала. А тази компания в случая с България е Националната електрическа компания и тя е сто процента държавна, заяви бившият енергиен министър.

Станете почитател на Класа