Плевнелиев: Прозрачността не е достатъчна за достоен избор на ВСС

Прозрачната процедура сама по себе си не е 100% гаранция, че най-достойните ще влязат във Висшия съдебен съвет. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод изслушването на 17-те кандидати за 11-членната парламентарна квота във ВСС във вторник.

Дискусията се проведе в парламентарната зала, макар че официално бе във формат правна комисия и се ръководеше от нейния председател Искра Фидосова. Изслушването се предаваше на живо по БНТ, БНР и интернет и в присъствието на чуждестранни наблюдатели.

Росен Плевнелиев все пак коментира че одобрява „безпрецедентните“ нови правила за прозрачност при избора на състав на ВСС. За да се върне доверието към тази институция обаче трябвало хората да имат доверие на всеки един неин член.

Темата бе коментирана и от националния омбудсман Константин Пенчев, който е и бивш председател на ВАС. Пред Дарик той заяви, че би било нелепо, „ако хората, които активно изградиха и съсипаха тази съдебна система, бъдат избрани в новия ВСС, за да я променят“.

Пенчев поздрави НС за прозрачната процедура, но каза, че е било обърнато голямо внимание на избора на членове на кадровия орган на съдебната власт, за сметка на номинирането. Според него е трябвало да се даде възможност на повече млади хора да влязат в надпреварата.

Националният омбудсман е категоричен, че е мит, че съдебната система може да се реформира сама. „Нито може, нито й е работа“, каза Константин Пенчев.
„Политиците са тези, които трябва да кажат: такава ще бъде Конституцията, такъв ще бъде законът.

Непрестанно се говори, че новият ВСС ще оправи всичко. Няма какво да оправи“, смята Пенчев.
Иначе по време на изслушването в парламента на кандидатите за ВСС като основен проблем се открои въпросът с неравномерната натовареност на съдиите.
Според Бойко Рашков, номиниран от депутатите Михаил Миков, Красимир Велчев, Димитър Лазаров и Димитър Главчев, трябва да се внимава с темата за съкращаване на съдилищата. Това можело да доведе до затрудняване достъпа на гражданите до правосъдие.

Според Рашков, делата трябва да се разпределят по-справедливо – по критерий сложност, а не по брой.
Той заяви още, че се натъкнал на порочна практика, която се разминавала със Закона за съдебната власт. Магистрати намерили вратичка да местят съдии от един съд в друг без конкурс - чрез процедура по закриване и откриване на щатове. Това компрометирало кадровата политика на ВСС.

„За всяко място трябва да се провежда конкурс и хората трябва да имат равен шанс“, категоричен е Бойко Рашков, който е бивш дългогодишен директор на Националната следствена служба и екс заместник-министър на правосъдието по време на Тройната коалиция.

Друг кандидат – Владислав Славов, номиниран от СДС, предложи идеята за обединение на районните и окръжните съдилища и връщане на двуинстанционното производство.

Това щяло да облекчи проблемите, свързани с бюджета и с управлението на структурите в съдебната власт.
До три дни Правната комисия към парламента трябва да изготви доклад по изслушването на 17-те кандидати за ВСС. Окончателно решение за избора на новите 11 члена от парламентарната квота НС трябва да вземе на 26 септември.

Станете почитател на Класа