Парламентарна комисия ще разследва сделките за АЕЦ „Белене“

Депутати от ГЕРБ и Синята коалиция са постигнали споразумение да създадат временна парламентарна комисия за разследване на сделките, свързани с АЕЦ „Белене“  в периода 2002 – 2012 г. Това съобщиха представители на двете формации в сряда.
Първо Мартин Димитров и Иван Иванов от СК дадоха пресконференция, на която заявиха, че са подписвани споразумения с руската страна, без да е имало окончателен договор за строеж на централата и при липса на осигурено финансиране. Според сините огромна далавера има и в разчистването на площадката „Белене“ и в продажбата на стария реактор на Русия. Това е станало на цена 4-5 пъти по-ниска от реалната, заяви Иванов.
Има данни за престъпление, АЕЦ „Белене“ е една огромна кражба, а прокуратурата отдавна трябваше да си е свършила работата, каза от своя страна Мартин Димитров. По неговите думи БСП и техните кръгове са извършили национално предателство, защото „не може да се строи централа без договор“.
Димитров призова българското правителство да не подписва контракт с Русия за „Южен поток“, докато не се реши окончателно въпросът с „Белене“ и с исковете на „Атомстройекспорт“ за обезщетение от 1 млрд. евро.
След сините изявление даде и Диан Червенкондев от ГЕРБ, който потвърди, че се готви проект за парламентарна комисия, която да разследва сделките на предишните две правителства, свързани с втора атомна.
Той също призова прокуратурата да излезе по-бързо „с доклад и становище“ по стар сигнал на Държавна финансова инспекция за нарушения на обществените поръчки около „Белене“.

Станете почитател на Класа