Даниел Вълчев: Българите приемат Цветан Цветанов и Бойко Борисов като говорители на съдебната система

Повечето гражданите над 18 години научават новините за дейността и развитието на съдебната система от медийни изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов и на премиера Бойко Борисов.
Това показва изследване, проведено от МБМД през септември сред повече от 1000 пълнолетни по поръчка на проекта "Юридически барометър", което бе представено в понеделник от ръководителя му Даниел Вълчев. Той е и един от най-активните сподвижници на Меглена Кунева в новия й политически проект Движение „България за гражданите“.
Близо половината от анкетираните или 45.4% заявяват, че черпят информация за състоянието на съдебната система от изказвания и коментари на представители на правителството, следвани от 39%, които се доверяват на близки и познати, и 35.4%, които все пак отдават значение и на изявления на самите магистрати.
Интересното е, че кадровият орган в магистратурата - Висшият съдебен съвет (ВСС), който има задълженията да повишава, наказва и защитава съдии, прокурори и следователи, според обществените представи, се нарежда на предпоследно място в класацията на институциите, които най-често коментират работата на съда. Едва на 7.6% от анкетираните им е направило впечатление, че ВСС е взел отношение по някакъв професионален въпрос.
Допитването ясно показва и факта, че повече от половината анкетирани са възприели за неофициални говорители на съдебната система именно Цветанов и Борисов. Според общественото мнение през 2010 г. най-сериозна вина за безправието в България носи парламентът и неадекватните закони, които приема (41.4% от попитаните – бел. ред.), следват Министерският съвет и хаотичните му правилници и наредби (24.3%) и съдът, защото не правораздава обективно (15.7%).
През 2011 и особено през първата половина на тази година обаче обществото очевидно рязко се е преориентирало в нагласите си и вече убедено смята магистратите за основни виновници за всички проблеми от правно естество в страната. Според данните в последната анкета вече 26.2% от хората винят съда, докато само 24.4% все още намират, че парламентът носи отговорността, а едва 15.2% държат сметка на правителството.

Станете почитател на Класа