Съветът на ЕС утвърди юлския доклад за България и Румъния

Съветът на ЕС обяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка остава в сила за България и Румъния, съобщи БНТ. Съветът утвърди без промени препоръките от докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, представени през юли. Мониторинговият доклад за България препоръчваше наблюдението над страната ни да продължи, което и се утвърди от Съвета на ЕС. В декларацията си Съветът отбелязва, че мониторингът е инструмент за постигане на напредък, и че остава подходящ инструмент за подпомагане на България и Румъния в усилията им за реформи, за да се постигнат конкретни и трайни резултати по целите на механизма.
Съветът оценява положително трайното сътрудничество на двете държави с Еврокомисията и останалите страни от ЕС. Както и изразява със задоволство, че България е постигнала съществен напредък в развитието на основната правна рамка, включително предприетите сериозни стъпки в посока на отнемането на незаконно придобито имущество. България е на път да постигне целите на механизма, пише в заключенията на текста.
Отново се посочва обаче необходимостта българските власти да продължат с усилията за прилагане на утвърдените промени в борбата срещу организираната престъпност и срещу корупцията на високо равнище. Съветът приема, че изборите за нов Висш съдебен съвет са сериозна възможност за излъчването на ръководство на съдебната власт, което да подкрепи независимата, професионална и ефективна съдебна система.
 

Станете почитател на Класа