ДПС напуска комисията по образование заради изучаването на майчин език

ДПС ще напусне парламентарната комисия за образование, ако мнозинството приеме дискриминационните текстове в Закона за предучилищното и училищно образование във връзка с майчиния език. Това съобщи Лютви Местан, зам.председател на партията на пресконференция във вторник. Според Местан изучаването на майчин език трябвало да стане задължително 4 часа в седмицата, а не да се слага в един ред с изучаваните но хореография. "Ние определяме приетите текстове като дискриминационни", заяви Местан.
В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език, под формата на избираем предмет. "Тази законова гаранция отпада, вместо това решаването на проблема ще зависи от личната воля от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той", заяви зам.-председателят на ДПС.
"Аз не знам дали министър Игнатов ще посегне на гарантираните часове за изучаване на майчин език и не ме интересува и не ме удовлетворява декларацията му, че няма да ги намали, защото той е министър до време. Ако следващият министър обаче реши, че три часа са много и достатъчен само един час, това негово решение ще е законно решение от гледна точка на новия закон, но ще е дискриминационно и затова няма как да бъде прието от нас", каза още Местан.

Станете почитател на Класа