Защита в офиса или колата също да е неизбежна отбрана, искат от СДС

СДС внасят предложение за допълнение на Наказателния кодекс по отношение на неизбежната отбрана, така че човек да може да се защити от нападение освен в дома си, но и в офиса или в автомобила си. Това ставя ясно от съобщение на пресцентъра на сините, разпратено след заседание на партийното ръководство във вторник.
Според мотивите за предложението, необходимо е „конкретизиране на съществуващите текстове в по-ясна форма“, като целта е гражданите да могат да защитят живота и собствеността си не само на територията на жилището си, а във всички имоти частна собственост.
„Не може защитаващият се гражданин да има по-малко права от престъпника“, казва председателят на СДС Емил Кабаиванов . По неговите думи с промените ще се избегне опасността от обвинение в превишаване на правата за неизбежната отбрана.
Според сегашните текстове няма превишение пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или взлом само в жилище.
От СДС твърдят, че предложението им ще има силно превантивно действие спрямо т. нар. битова престъпност.
Сините се аргументират и с високата цена, която се плаща за частна охранителна дейност у нас – над 1 млрд. лв. Толкова бил и бюджетът на МВР, или общо над 2 млрд. лв. струвала охраната на живота и собствеността в България.
Емил Кабаиванов твърди, че целта в случая не била либерализиране на режима за притежание на огнестрелно оръжие.

Станете почитател на Класа