Полицейските синдикати можело да се финансират и от мутри

Липсва прозрачност във финансирането на полицейските синдикати и те могат да бъдат финансирани дори и „от мутри или от криминалния контингент“. Това заяви в четвъртък в парламента депутатът от РЗС Емил Василев.
От партията на Яне Янев поискаха промени в нормативната уредба, тъй като по света нямало по либерален режим за сформиране на подобни синдикални организации.
По думите на Василев всеки един служител на МВР в момента може да събере 4-5 човека и да създаде подобна структура. Лицензионният режим бил дори „съвършено либерален“ - нямало изискване за представителност, а в момента вече никой не знаел точният брой на полицейските синдикати у нас.
Ситуацията била такава, че лидери на общо 120 човека можело да се представят за защитници на десетки хиляди служители в МВР и да манипулират държавата с нереални искания.
Подобно било и желанието за увеличението на заплатите с 25%. От „Ред, законност и справедливост“ смятат, че подобен механичен ръст на възнагражденията е недопустим, тъй като това би струвало 150 млн. лв. годишно на бюджета.
Хората на Янев са категорични, че увеличение на заплатите е възможно, но само при драстично съкращаване на полицейските служители, които сега били повече от 60 хиляди. Нека да им вдигнат заплатите и с 50%, но и да намалят щатовете наполовина, апелира Емил Василев.
Според него това е възможно, тъй като МВР се занимавало с редица несвойствени задачи. Една от тях е охраната на различни мероприятия и обекти, за което са ангажирани около 10 хиляди полицаи, заяви Василев. Тази дейност можело да се извършва от частни фирми, както било в целия цивилизован свят. Депутатът даде за пример Швеция, където дори затворите и сградата на вътрешното министерство били пазени от охранителни дружества.
Всичко е в ръцете на министъра, който има право еднолично да определя размера на заплатите и щатния състав, но повече от 20 години никой така и не направи реформи в МВР, недоволства Емил Василев.

Станете почитател на Класа