Съветниците от БСП в София пак дават Фандъкова на прокурор заради кучетата

Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет изпратиха жалба до Апелативна прокуратура в София във връзка с бездомните кучета в София.
Червените общинари искат повторна проверка "доколко действията и бездействието на кмета на Столична община по отношение справянето с проблема с безстопанствените кучета в София е причината и не е предотвратило смъртта на двама души и нараняването на десетки други".
"Сигналът е разгледан от прокурор Петър Смолички, който на 02.08.2012 г. излезе с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство по случая. Въпреки това според нас има сериозни основания да се смята, че Йорданка Фандъкова в качеството си на кмет на Столична община носи отговорност за случаите на нападнати от безстопанствени кучета хора“, се казва в съобщението.
На 28.03.2012г. проф. Ботьо Тачков е нападнат от глутница безстопанствени кучета, в следствие, на което умира от раните си на 08.04.2012г. Два месеца по-късно – на 12.06.2012г. в кв. Редута, гр. София, Христо Панков е нахапан от друга глутница кучета. Той почива от раните си на 17.06.2012 г. Общинското предприятие Екоравновесие, което е на пряко подчинение на кмета, е получавало сигнали от граждани и за двете глутници, но не е взело мерки за отстраняването им от улицата, така че да не представляват заплаха за гражданите на Столична община, чиято отговорност е на кмета на СО, съгласно чл. 44 (1) от ЗМСМА, който постановява, че кметът на община отговаря за опазването на обществения ред в нея, изтъкват общинските съветници от БСП.
„Безспорно установената смърт на повече от едно лице на територията на гр. София, настъпила в резултат на ухапване от бездомни кучета, изисква образуването на наказателно производство за установяване на причините, довели до това и на отговорните лица“, настояват от БСП.
Същевременно политически скандал стана причината общинските съветници в СОС да отложат точката за увеличаване капитала на Общинска банка, която трябваше да се гледа в четвъртък.
 Докладът бе внесен от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и общинския съветник Орлин Алексиев, но те го оттеглиха, след като общинарите от БСП демонстративно напуснаха заседанието на СОС. Така те протестираха срещу внасянето на точката за Общинска банка в последния момент.
„Това, че някой днес в „12 без 5” е решил да внесе един доклад, в който е решил да вземе решение точно в този момент, без да уведоми Общинския съвет, просто сега се решава, е недопустимо“, каза общинският съветник от БСП Калоян Паргов.
Около 3 млн. лева е печалбата на Общинска банка за деветмесечието на 2012 г., каза общинският съвет от ГЕРБ Орлин Алексиев.
Възможно е да има извънредно заседание на СОС за Общинска банка, съобщи председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Станете почитател на Класа