Росен Плевнелиев: Инвестициите ще дойдат при работещи институции

Инвеститорите няма да дойдат в България заради един човек, а заради наличието на работещи институции. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на лекцията си пред студенти в Харвард. Информацията бе разпространена от пресцентъра на държавния глава.
Според Плевнелиев страната ни е стабилен партньор и добър съсед в региона.
„България е и една от малкото държави в Европа, чийто кредитен рейтинг е повишен в условия на криза и в тази ситуация е най-важно да намерим стратегически партньори“, казал още държавният глава.
Той е посочил като стъпки за привличането на инвеститори и за подобряване на бизнес средата промените в Закона за насърчаване на инвестициите, работата по електронното правителство, както и административната реформа, която била в ход.
По думите на президента, основните проблеми, свързани с преодоляването на икономическата криза, трябва да се решават на национално равнище, а отпускането на допълнителни финансови ресурси все по-често се оказва неработещо решение. Плевнелиев за пореден път заявил, че „инвестирането в нереформирани сектори не води до икономически растеж“.
Запитан с какво България трябва да бъде популярна, президентът отговорил: „Иновации и туризъм“.
По отношение присъединяването ни към еврозоната Росен Плевнелиев е заявил, че страната ще вземе своето решение „в зависимост от развитието на процесите в държавите, въвели единната европейска валута“.
Президентът очертал осем правила, които според него трябва да бъдат водещи за политиците, се казва още в съобщението от „Дондуков“ 2. „Необходимо е да имаш приоритети, да имаш ценности, да създаваш доверие, да търсиш консенсус, да не обещаваш всичко, а само това, което можеш да изпълниш, да търсиш дългосрочност на целите, да имаш свои инициативи и да приемаш инвестициите на обществените средства не като цел, а като инструмент“, заявил Росен Плевнелиев.
Президентът се е срещнал и с български студенти от няколко американски университета. Той им споделил, че е необходимо да се създаде база с данни за младите българи, които се обучават в чужбина. „По този начин ще можем повече да подкрепяме вашите инициативи и да показваме вашия успех“, подчертал държавният глава.
Петдневното работното посещение на Росен Плевнелиев в САЩ приключи в петък. Основното събитие в програмата му бе участието в 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа