Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“: Държавата подари на бизнеса 13 милиарда за десет години

 - Г-н Манолов, планира се вдигане на заплатите в МО с 8-10% за сметка на част от отпуските, както  и на въвеждането на минимална възраст за пенсиониране на военните - нещо което синдикатите винаги са искали? Това удовлетворява ли ви?
 - В случая увеличението на заплатите ще е за сметка на преструктуриране на вътрешен ресурс, така че аз не виждам нещо кой знае колко положително, но ако това удовлетворява работещите в системата, значи нещата са ОК. Мен лично не би ме удовлетворило.

 - Досега обаче нямаше изискване за минимална възраст за пенсиониране на военните. Добре ли е, че ще се въведе такава?
 - От гледна точка на теорията, трябва да има такова нещо. Във всеки случай нашето предложение беше не ние да се ангажираме с взимането на това решение, а то да бъде направено след консултации с работещите в МО, защото армията е много чувствителна система - в нея има военни, но заедно с тях същата работа вършат и цивилни. В този тип отношения често се създава напрежение и затова нещата трябваше да бъдат решени вътре в самата система.

 - Цивилните там са доста по-зле заплатени и може би оттам идват броженията.
 - Аз не бих ползвал определения като „доста“, „малко“, „по-зле“ или „повече“, защото това са категории, които са резултат от собствени индивидуални преценки. Другата страна пък сигурно ще каже, че не е така и затова казвам, че балансът трябва да бъде потърсен вътре. Със сигурност обаче той съществува, защото едни и същи хора, изпълняващи едни и същи служебни задължения, са третирани по различен начин – било през заплащане, било през условия на труд, било през отпуски и т. н.

 - От РЗС казаха, че сформирането на полицейски синдикати у нас е свръхлиберално и трябва да се затегне режимът. Така ли е според вас?
 - Тези хора станаха големи специалисти по синдикалните неща. Те, доколкото си спомням, навремето искаха да ни се отнемат държавните субсидии, каквито синдикатите никога не са получавали. Въобще, занимават се с една тема, от която като че ли нищо не разбират. Ако има проблем със синдикатите в МВР, то е че, че законът за МВР ограничава сдружаването на работещите в тази система държавни служители с хора, извън нея. Тази норма е противоконституционна. Само че никой в тази държава не се наема да потърси Конституционния съд, който да се произнесе по въпроса. За съжаление ние нямаме това право. Ако хората, коментиращи тези неща, бяха прочели международните правни норми, които са валидни за България, те щяха да видят, че говорят глупости.

 - Как може обаче да се постигне балансът полицаите да пазят реда в държавата, а същевременно да могат и да протестират?
 - Много просто се постига този баланс. Най-добрият начин е да не им се налага да протестират.

 - Винаги обаче има такъв риск.
 - Защо да има? За да тръгнат едни хора да си развалят рахата - да пропътуват цялата държава, за да ходят по улиците и да викат всичките тези неща, нали знаете, че не е кой знае колко хубаво и лесно. Това не се случва просто ей така. Чувал съм коментари и за нас - все едно, че някой маха с една пръчка и едни хора излизат на площада, само заради волята и кефа на този. Няма такова нещо. На тях трябва да им е прекипяло, за да излязат на улицата. И ако, в която и да било система се взимат някакви превантивни мерки, то тогава няма да се стига дотам.

 - По отношение на осигурителната тежест продължавате ли и сега да защитавате тезата, че трябва да има увеличение?
 - Увеличаване на осигурителната тежест е термин, който аз категорично не приемам първо – защото това не е тежест, а нещо, което поражда отговорност и права. И на второ място нека си припомним, че осигурителните вноски за десетина години бяха намалени два пъти. Следователно, ако нещо би могло да се случи там, то е възстановяване на определени по-предишни нива. Ако погледнем сегашния бюджет на държавното обществено осигуряване, ще видим, че има 60% дефицит. И когато знаем какви са нивата на пенсиите - очевидно проблемът е в приходната му част. А тя е ниска, защото са ниски осигурителните вноски. В рамките на десетина години на бизнеса му бяха подарени едни 13 милиарда лева от намаляване на осигурителни вноски. От тези 13 милиарда никой не видя да се случат някакви положителни неща. Напротив – напоследък става от лошо - по-лошо. Това е така, защото ние тогава настоявахме – ако ще се намаляват вноските, то това следва да се прави под условие. Който изпълни определен набор от показатели - да речем увеличаване на заетост, увеличаване на доходи, подобряване условия на труд и т.н. - той да получи намаляване на осигурителната вноска. Няма такова нещо. Когато на някого му подарят пари, не може да се очаква някакво особено отговорно отношение. Нали в началото на мандата тези пари бяха облитани с хеликоптери - НАП ни показа какво е станало с тях.

 - Правителството планира да вдига заплати и пенсии. Има ли обаче държавата ресурс за това и обсъждан ли е въпросът в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 - Въпросът не е обсъждан, но държавата няма функции да вдига заплати. Единствените заплати, които може да вдигне, е там, където тя е работодател. Може да повиши и минималната работна заплата за всички останали. Иначе, разбира се, че има такъв ресурс. Въпреки че ще ми бъде отговорено, както, ако се вдигне минималната работна заплата, че държавата и икономиката ще се съсипе тутакси, ще се увеличи безработицата – един и същ набор от приказки, който се говори от 20 години. И след всяко увеличение на МРЗ нищо от това не се случва. Може би тук трябва да припомним 2001 г., когато с едно движение МРЗ бе увеличена с 80%, не с 8. И нищо не се случи, държавата не загина. Даже напротив – тогава тя тръгна да расте нагоре. Така че със сигурност има ресурс, особено що се касае до минималните доходи, а за нагоре вече не знам.

Станете почитател на Класа