Отърваме евросанкция за проблеми с Търговския регистър

Европейската комисия е спряла наказателна процедура срещу България за проблеми при регистрацията на европейски търговски дружества у нас, съобщи БТА. Страната бе изправена пред угрозата да бъде глобена с между 770 000 и 4 000 000 евро.
Наказателната процедура започна след като Европейската комисия установи, че у нас не е осигурена техническа възможност за вписване в Търговския регистър на фирми от ЕС.
Причината за това бе липсата на подходящ софтуер на Агенцията по вписванията. От 1 юни обаче проблемът вече е решен.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира, че решението на ЕК е признание за усилията на екипа й в министерството.
Тя заяви още, че за първи път тази година регистърът за годишните финансови отчети на фирмите в Агенцията по вписванията не е спрял  да работи. „Той работеше много трудно, но не спря, както миналата година, за две седмици“, обясни Ковачева. Според нея проблемите идват от остарелия софтуер и хардуер, които не позволявали работа при голямо натоварване.
Министър Ковачева каза още, че сега започвало обновяване и „до няколко месеца Търговският регистър ще заработи по нов начин“.
По думите й ще се осигури възможност в края на годината финансовите отчети да бъдат подавани само на едно място, така че търговците нямало да бъдат разкарвани на различни места.
Водим разговори с министъра на финансите и има добра воля това да се случва само в НАП, заяви Диана Ковачева. За целта Агенцията по вписванията щяла да помага на данъчните със свой персонал.

Станете почитател на Класа