ГЕРБ се отказаха от одит на „Радиоактивни отпадъци“

Трима депутати от ГЕРБ са внесли предложение Сметната палата да извърши външен одит на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, но след това са оттеглили докладната си, научи klassa.bg.

Ваня Донева, Диана Йорданова и Борис Грозданов са поискали още на 27 февруари т.г. финансова проверка с аргумента, че външен контрол на дружеството не е правен от самото му създаване, става ясно от доклад на бюджетната комисия към Народното събрание.
Пред нея Донева изтъкнала, че предприятието управлява активи на стойност 81 млн. лв. и 533 служители. Колегите й в комисията са приели на 29 юни т.г. с 14 гласа „за“ и 3 – „въздържали се“, одит да бъде извършен. На заседанието е присъствал и самият председател на Сметната палата Валери Димитров, който също одобрил идеята на управляващите.

Любопитното е, че предложението не е стигнало до пленарната зала в следващите месеци, за да бъде оттеглено буквално преди броени дни.
Пред klassa.bg Ваня Донева заяви, че тя и колегите й научили, че предприятието само си е извършило проверка, така че нямало нужда от външен одит. Изводите вероятно ще са същите и няма смисъл да се правят два одита, каза още Донева.

По същия начин депутатите отхвърлили Сметната палата да проверява общинското столично предприятие „Екоравновесие“, което обаче бе предложено от опозицията. Там вътрешните органи констатирали нередности, което означавало, че и в „Радиоактивни отпадъци“ можели да се самопроверят качествено.
Ако за едното отхвърляме одит на Сметната палата, а за другото искаме такъв, ще проявим двоен стандарт, обясни още Ваня Донева. Затова и гербаджиите решили да си оттеглят предложението.

Другите двама вносители – Диана Йорданова и Борис Грозданов, в понеделник не бяха открити за коментар, за да обяснят обрата в мнението си.

Станете почитател на Класа