Във Варна стартира подписка за референдум за отзоваване на депутати

Във Варна гражданско непартийно Движение „Модерна България” обяви началото на подписката за референдум в града за отзоваване на политици и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.
Общинският съветник Добромир Джиков обяви, че съвместно с регионалните структури на КТ „Подкрепа” ще бъдат открити пунктове за подписката пред всички сгради на общинската администрация и на входа на Морската градина в града.
Обявената преди повече от месец национална инициатива на Движение „Модерна България” за референдум е конкретна стъпка за реализация на мерките залегнали в гражданския манифест за смяна на системата приет от Движението на 24 юни миналата година.
Борислав Цеков заяви, че каузата на Движение „Модерна България” за граждански контрол върху политици и закони, обявен още през миналата година, днес е по-актуална от всякога.
„Ще съберем 500 000 подписа до 11 май, за да задължим Парламента, който и да е той, да насрочи референдум за отзоваване на политици и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, който нарушават гражданските права.
Партийното статуково насрочи предсрочни избори, за да блокира гражданската воля за смяна на системата. В следващия Парламент ще се възпроизведат същите партии и партийни лидери, които няма да променят нищо. За това трябва да го задължим с референдум да въведат механизми за отзоваване на политици и за право на жалба от гражданин до Конституционния съд”, заяви Цеков.
Проф. Владимир Чуков обяви, че непартийно Движение „Модерна България” е стартирало подписката, която до края на седмицата ще обхване цялата страна. „От старта й, на 11. 02. 2013 година, вече имаме кампания във Видин, Враца, Стара Загора и са събрани над 10 000 подписа”, допълни той.
От Движение „Модерна България”, ще издигнат граждански листи в цялата страна, след широка и прозрачна процедура за номиниране на кандидати от гражданското общество.
Движение „Модерна България” не иска власт, а иска граждански контрол, чрез представители.
Политологът Емил Георгиев допълни, че партиите са важни, но има гражданска енергия, отвъд партиите и тя трябва да намери своето представителство в избори, чрез граждански листи.

Станете почитател на Класа