Сотир Цацаров праща екипи в електроразпределителните дружества

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред медиите комплекс от мерки и действия на прокуратурата в областта на енергетиката. Точно в 11 часа три специализирани екипи, състоящи се от по пет прокурора и пет данъчни служители са влезли в централите на трите ЕРП, опериращи на територията на страната.

Освен това Сотир Цацаров е предложил на министъра на енергетиката да се възползва от своите правомощия и временно да понижи цените на тока до предприемането на съответните действия от ДКЕВР.

Днес по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров са извършени банкови преводи на обща стойност малко над 1 млн. лева лева към граждани, които имат изпълнителни листове, след като са осъдили прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за причинени от нея вреди.

По този закон към 31 декември 2012 година прокуратурата дължи общи 2.174 млн. лева, натрупвани, по думите на Сотир Цацаров, с години. От днес тези суми започват да се изплащат по реда на постъпване на изпълнителните листове в прокуратурата. Цацаров обеща, че до края на март ще бъдат изплатени още 1.51 млн. лв. на общо 83 граждани, осъдили прокуратурата.

Проблеми в бюджета на прокуратурата има и те са огромни, призна Сотир Цацаров. Главният прокурор уточни, че всички незаети щатове в прокуратурата не са обезпечени финансово. Това се отнася за всички незаети щатове в съдебната система, за които в бюджета не са предвидени пари за заплати, допълни главният прокурор.

Възложил съм на юристите в Министерството на икономиката и енергетиката да работят по въпроса за законовата възможност на евентуално намаление на цените на електроенергията, коментира в отговор на предложението на Главния прокурор министърът в оставка Делян Добрев. Той обясни, че според юристите в неговите допълнителни правомощия са действия по три хипотези.

Едната хипотеза е режим на тока, другата хипотеза е опазване на околната среда и третата защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока, заяви Добрев, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му, ако все пак може да бъде използвана една от посочените хипотези, “лошото е, че не се намалява цената трайно, а е възможно извършените допълнителни разходи се признаят от ДКЕВР и да се включат в цената в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период, каза министърът в оставка.

Той уточни, че се работи по този вариант, но по-добрият вариант е преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с цел търсене на начин за “оптимизиране“ цената на електроенергията, защото такова решение ще е „трайно“. Докато, дори и да намерим правно основание да издадем заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи, ако има такива, трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, смята Добрев.

Той посочи, че в най-оптимистичния случай е възможно в четвъртък Народното събрание да гласува окончателно промените в Закона за енергетиката, така че в петък по силата на разширените си правомощия ДКЕВР (чийто членове са в оставка) да гласува по-ниска цена на тока.


Станете почитател на Класа