Меглена Плугчиева: Гражданското общество в България узрява



Българската посланичка в Берн Меглена Плугчиева вижда и положителен елемент в масовите български протести напоследък - те са признак, че гражданското общество узрява, казва тя в обширно интервю за швейцарския "Дер Бунд", цитирано от Дойче веле.
Политическата криза в България, в резултат на която падна правителството на ГЕРБ, е на първо място последица от кризата в Европа, убедена е българската посланичка в Берн. Все пак тя смята, че тази криза не е довела до криза на правовата държава и на демокрацията в България.
"През последните години България се превърна в пример за финансова дисциплина в Европа. В целия Европейски съюз ние имаме най-ниски държавни задължения - едва 14,75% при позволени 60 процента. Икономиката на страната расте, инфлацията е ниска и де факто имаме балансиран бюджет. А допреди кризата страната дори можеше да се похвали с бюджетен излишък", припомня Плугчиева.
Цената на фискалния успех
В същото време 12 процента от българите и 24 процента от младите хора са без работа. Но това не е всичко - хората, които имат работа, получават най-ниските заплати в целия ЕС. Ниски заплати, висока безработица, и всичко това съчетано с "европейски" цени" за водата, парното и тока. Това е социалната цена на строгите икономии, уточнява Плугчиева.
В интервюто за швейцарското издание тя говори и за социалната справедливост. "Много хора в България имат усещането, че е нарушена справедливостта. В годините на прехода - с всичките обществени и икономически промени - бяха допуснати много грешки, вземани бяха погрешни решения. Преходът от планова към пазарна икономика и коренната промяна в отношенията на собствеността създадоха печеливши и губещи", обяснява Меглена Плугчиева.
По-нататък тя изразява надежда, че сънародниците й вече няма да чакат месията, който ще им реши проблемите като с магическа пръчка. "Забелязвам истинска промяна и мисля, че хората най-после разбраха, че трябва да запретнат ръкави и да вземат съдбата в собствените си ръце", казва Плугчиева. В същото време тя апелира към хората да осъзнаят, че изграждането на демокрацията е процес, който не може да се извърше от днес за утре.
Корупцията не е само български специалитет, такава има и в другите страни, казва посланичката по повод познаните обвинения от Брюксел. "Корупцията не може да бъде изкоренена изцяло там, където заплатите не стигат, за да покриват текущите разходи на хората. За успешна борба с явлението са необходими силна и прозрачна правова държава, мерки за развитие и подобряване на благосъстоянието на хората.
Бойко Борисов и асфалтът
По-нататък швейцарското издание пита дали доскорошният български премиер не е заложил прекалено много на асфалта - тоест на строителството на магистрали, забравяйки за останалите проблеми на сънародниците си. Но това българската посланичка казва, че строителството на нови пътища, като един от приоритетите на предишното правителство, безспорно е бил необходим, защото икономиката зависи от състоянието на инфраструктурата. "В същото време обаче не беше направено достатъчно в социалната сфера. Правителството на ГЕРБ си призна този пропуск и това е още един добър знак, защото трябва да се научим да говорим не само за успехите, а и за грешките и пропуските си", посочва Плугчиева.
Към края на обширното интервю, "Дер Бунд" приканва посланик Плугчиева да обясни накратко що за хора са българите. Като положителни черти в българския характер тя определя гордостта от 1300-годишната история на българската държава, богатите традиции и обичаи, гостоприемността, творческия дух, любовта на българите към природата, песните и танците и тяхното чувство за хумор. И дава един пример: Когато в трудните години на прехода инфлацията в страната стигна 500% българите си казваха - оцеляхме след 500 години турско робство, 50 години социализъм, няма начин да не надживеем и демокрацията.

Станете почитател на Класа