Главният прокурор поиска ВСС да уволни Малена Филипова

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни пред журналисти, че в отдел 6 на Инспектората на Върховната касационна прокуратура от 2006 г. до 2013 са допускани сериозни нарушения. Именно заради тях Цацаров настоява ВСС да уволни шефа на отдела през този период Малена Филипова, която преди месец бе понижена и вече не ръководи този отдел.

Проверката, разпоредена от главния прокурор е установила, че не се спазван задължителният принцип за случаен подбор, като преписките са били разпределени пряко от ръководителя, т.е. от Малена Филипова. Това се е случило с 586 от преписките, за което е било определено персонално разпределение. Неоснователно са възлагани 14 преписки на ГДБОП и ДАНС за магистрати - за снемане на обяснения и други действия, които не са в компетенцията на отдела, обясни Цацаров. Той посочи още, че има 17 преписки, по които са извършвани действия, които не касаят прокурори.

При 21 преписки са разпоредени проверки по анонимни сигнали, по които не са констатирани тежки престъпления.

В каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспектора, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората, обясни Сотир Цацаров. По думите му този отдел на инспектората в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия.

Заради нарушенията през март е образувано дисциплинарно производство срещу Малена Филипова.

Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност, посочи още Цацаров.

Името на Малена Филипова нашумя покрай разкритията около бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, на когото бяха повдигнати обвинения по трпи текста от Наказателния кодекс. Оказа се, че Найденов се е ползвал със своебразен „чадър” от страна на Малена Филипова, съобщи преди време зам.-главният покурор Борислав Сарафов.

Станете почитател на Класа