Президентът Плевнелиев призова към отговорна предизборна кампания

Призовавам към отговорна политическа кампания. Компроматите няма да впечатлят български избирател. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод началото на предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май. Нашата отговорност е да върнем доверието на гражданите, отбеляза държавният глава.

„Хората ще дадат своето доверие на тези, които дадат реалистични и изпълними обещания. Разчитам на отговорно поведение на политическите партии. Поех ангажимент да ползвам правомощията си на президент да дам гласност на дефинираните от гражданите проблеми”, каза още Плевнелиев.

"Наблюдавах внимателно дебатите в последната фаза на приемането на Изборния кодекс и съм убеден, че политическите партии постигнаха добър консенсус. Аз съм убеден, че това е добър закон, който надгради един нелошо работещ закон, какъвто беше предишният изборен кодекс. Много партии ще се обясняват с една или друга слабост или организационна нередност; но нека да е ясно, че вотът на българските граждани не само, че ще бъде чут, но и няма да бъде подменен. Това е задачата на този закон, това е задачата и на институциите, които в рамките на закона и на правилата ще си свършат работата. Да, вече всички знаем, че политическите партии ще търсят удобното извинение, ще говорят за фалшификации, ще говорят за нередности. Но аз ги съветвам по-скоро: ако те искат да подкрепят българската държавност, нека да подкрепят усилията на ЦИК и всички останали в организационното подготвяне на изборите", каза Плевнелиев.

Изборният борд е един допълнителен механизъм в подкрепа на организационната подготовка и провеждането на изборите. ЦИК не е задължен да ходи на изборния борд, но е задължена да спазва закона и Изборния кодекс. Аз съм убеден, че това се случва. Изборният борд подпомага и подкрепя; той е още един механизъм и още един инструмент. Радвам се много на тази идея, тя върши добра работа – каза Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържественото отбелязване на 101-годишнината от създаването на Военна академия "Г.С. Раковски".

 

Станете почитател на Класа