Военни отчетоха срив на доверието в армията

Общественото доверие към Българската армия е изключително ниско и за това трябват ясни и категорични действия в посока на изчистване на авторитета на военнослужещите. Такова мнение изказаха присъстващите на заседанието на Обществения съвет към Министерството на отбраната.

Според ген. Кирил Цветков обществото не си дава сметка за множеството специални умения, които се изискват във военните професии. На тази база се прави сравнение между гражданските и военните професии, което е изключително погрешно. Според Цветков военните професии се нуждаят от активна PR кампания, която да спомогне за обществена подкрепа. В противен случай може да се окаже, че армията съвсем ще остане без кадри.

Между 1500 и 2000 офицери са напуснали през последните четири години, изтъкна Васил Данов от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик". Това е изключително сериозен кадрови срив, счита Данов.
„Заради Борисовци и Дянковци и ударите, които бившите управляващи нанесоха в гърба на военнослужещите, ни напуснаха огромен брой хора", категоричен бе той. Промените в кодекса на труда и условията по вече подписани трудови договори са били фатални, смятат от „Атлантик".

До началото на 21 век Българската армия се е радвала на рейтинг от над 70% сред обществото, но днес той е под 30% и вече отстъпва на редица други институции. Отнема се значимостта, отнемат се социалните придобивки, обясни Данов.

Станете почитател на Класа