СГС върна обвинителния акт по делото срещу Красимир Георгиев

Софийски градски съд върна на Софийска градска прокуратура обвинителния акт по делото срещу Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия. Настоящият съдебен състав по делото е установил, че обвинителният акт е неясен и липсва описание на факти, които са относими към съставомерността на деянието, за което е повдигнато обвинение на Георгиев.

По тази причина съставът прекрати съдебното производство и върна на СГП обвинителния акт, за да бъдат отстранени съществените процесуални нарушения.

По това дело през април 2012 година СГС постанови оправдателна присъда на Георгиев (по чл. 255 ал. 3 от НК). След това Софийският административен съд отмени присъдата на СГС и е върнал делото на СГП, тъй като е установил, че обвинителният акт е негоден.

Красьо Черничкия е роден в град Плевен през 1981 година. Имената на бизнесмена са Красимир Георгиев. Покрай неговото име се нашумя през Юли 2009 година. Тогава той беше обвинен в това, че осигурява гласове за избор на висши магистрати. В последствие дори се установи, че в тефтерчето му с телефонни номера има такива на магистрати и политици. С тях имало проведени около 250 телефонни разговора.

Магистратите, някои от тях членове на Висшия съдебен съвет са получили наказание и дори са били уволнени. Красьо твърдеше, че не познава магистратите. По-късно срещу него беше повдигнато и друго дело за укриване на данъци в размер на 95 000 лева. Софийския районен съд наложи две години условна присъда за първото дело по лъжесвидетелстване на Красьо Черничкия. По второто за укриване на данъци, Софийския градски съд отсъди оправдателна присъда.

Станете почитател на Класа