Борисов няма да иска оставката на Цветанов

Политически скандал гръмна в четвъртък, след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов заяви пред bTV, че МВР е подслушвало цялото правителство по нареждане на Цветан Цветанов. Найденов бе призован веднага в прокуратурата, за да бъде разпитан по направените от него изявления. "Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветан Цветанов, да се стегнат и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве. Ние заставаме зад главния прокурор Сотир Цацаров, защото аз му вярвам”. Това заяви бившият премиер Бойко Борисов в Златоград, по повод изявленията на Мирослав Найденов.
Всичко, което съм правил, съм съгласувал с премиера, заяви от своя страна по повод обвиненията Цветан Цветанов. Категорично, през целия си период като министър съм се ръководил само и единствено от върховенството на закона. Само искане, разрешено от прокуратурата, от съдия, съм го подписвал, каза Цветанов относно нерегламентираните подслушвания.
Няма да искам оставката на Цветан Цветанов, коментира от своя страна по време на предизборната си обиколка в Златоград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че Цветанов е моторът на партията и е изключително важен за всички.
Президентът Росен Плевнелиев се дистанцира от скандала, като не потвърди казаното от Мирослав Найденов и заяви, че прокуратурата трябва да довърши работата си и да намери доказателства за подслушванията. "Не може да очаквате от един президент да дава оценки за работата на един или друг политически лидер. Работа на прокуратурата е да разбере дали има доказателства за подслушванията, или не", заяви Плевнелиев.
Остра реакция последва от страна на всички политически сили: от БСП поискаха Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се оттеглят от политиката, от ДПС заявиха, че от развитието на скандала ще стане ясно каква зависимост има между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Според Мирослав Найденов подслушването е ставало без санкцията на Бойко Борисов.
Това е преекспониране на ситуацията в предизборен момент, част от кампанията на БСП, смята Цветанов. Смятам че и ДПС вече са доста изнервени, добави бившият шеф на МВР.
След разпита в прокуратурата, Мирослав Найденов вече е с лична охрана и е със статут на защитен свидетел по делото за подслушването. Според наблюдаващия прокурор, „може да възникне или е възникнала опасност за живота на свидетеля Мирослав Найденов“, заяви Румяна Арнаудова, говорител на Софийската градска прокуратура. Етапът, на който се намира разследването, не позволява да се разкрива повече информация, уточни тя.

Станете почитател на Класа