Плевнелиев: Трудно ще се състави кабинет след изборите

Трудно съставяне на кабинет след изборите, прогнозира пред неделя 150 президентът Росен Плевнелиев. Той коментира и скандалите с подслушванията. Подмени се дневният ред на гражданите - те искаха дебати за работа и доходи, а ние се замерваме със СРС и бръмбари, заяви президентът. Държавният глава се обърна към политическите партии и настоя:”Кажете какво ще предприемете по важните за нацията въпроси? Какво ще направите по темата за СРС, как ще промените правилата – излезте и поемете ангажимент”. По думите на президента, изпълнителната власт ще си пренапише правилата.

Хубаво е, че прокуратурата е активна, това е в интерес на нацията и държавността, посочи президентът. Плевнелиев изрази увереност, че изпълнителната власт ще си настрои правилата, независимо дали е ДАНС, МВР и където още трябва.

Държавният глава посочи, че по негово предложение служебното правителство моментално ще пренапише правилата в МВР, ако прокуратурата посочи къде са пропуските. Президентът е сигурен, че изпълнителната власт ще реагира веднага, но веднага след това идва ангажиментът на законодателната власт, която трябва да намери европейско решаване на проблема със СРС, от А до Я.

Президентът апелира 42-рото Народно събрание да се ангажира с важните за нацията теми и отново припомни приоритетите, зададени от протестиращите – висока безработица, ниски доходи, младежка безработица, реформа в енергетиката, реформа в здравеопазването.

Но най-важното е какво ще се случи след изборите на 12 май: ще влезем в период на трайна дестабилизация или ще направим стабилно правителство, легитимно избрано, коментира Росен Плевнелиев. След което допълни, че това зависи от тези, които ще влязат в парламента, но и от народа.

Станете почитател на Класа