Стара Загора решава за полигона „Змейово"

Жителите на Стара Загора тази неделя гласуват на местен референдум. Въпросът е „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово?". Решението за допитването беше прието от Общинския съвет в града с пълно мнозинство от 44 гласа.

Всичките 202 секции на територията на община Стара Загора отвориха в 07:00 часа, а референдумът започна нормално, информира председателят на ОИК Таньо Брайков.

Секции не са били отворени в затвора, диспансера, следствения арест и болницата, защото не са събрали необходимия минимум от 20 души.

Определeни са и 18 избирателни секции на територията на Стара Загора за гласоподаватели с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението.

В деня на референдума ще бъде осигурен специален транспорт за лицата с увреждания до посочените избирателни секции след подадена заявка на телефони: 042 614 614, 0882 315121, 0889 986555, от 09:00 до 18:00 часа.

149 434 са избирателите, които могат да участват в местния референдум с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?".

Допитването се провежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове.

142 728 са били гласоподавателите според избирателните списъци през 2011 година при изборите за кмет и общински съветници. От тях са гласували 48%.

Информационната кампания за референдум започна още на 26 април, а 11 май беше крайният срок за подаване на заявление за вписване по настоящ адрес в избирателните списъци за участие.

Със заповед на кмета Живко Тодоров е отпечатан информационен лист, който съдържа въпроса, кратка информация за мотивите на референдума, времето, мястото и реда за провеждането му.

Определени са и местата за поставяне на агитационни материали и помещенията за провеждане на информационно-разяснителната кампания. Това са пет пенсионерски клуба, залата на Синдикалния дом и зала „Славейков" в общината.

Допитването ще струва на общината над 200 000 лева, като средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

На 22 април Административният съд в града отхвърли жалбата на Районната прокуратура за законността на референдума, свързан с бъдещето на полигона в Змейово. На заседание на Административния съд бе решено делото да бъде прекратено. Причина за това е фактът, че от Районната прокуратура са закъснели с подаването на жалбата.

 

Станете почитател на Класа