Планът „Орешарски“ не решава кризата, смята Радан Кънев

Планът на евентуалния бъдещ премиер Пламен Орешарски не решава проблемите от кризата.

Програмата му дори не съдържа мерки за излизане от нея. Така оцени програмата на бъдещия кабинет Радан Кънев, който е номиниран за председател на ДСБ.

По думите му в парламента сега дори не се мисли за излизане от стагнацията, а 42-то Народно събрание ще бъде един парализиран парламент, от който никакви закони няма да излязат. „В момента всички са вкопчени в процедурни битки и изчисляване на кворуми", заяви Кънев пред bTV.

Радан Кънев беше номиниран за председател на ДСБ, след като Иван Костов подаде оставка заедно с ръководството на партията заради изборния резултат, който остави ДСБ извън парламента. Кандидатурата на Кънев, който досега бе зам.-председател на ДСБ, е издигната от ръководството на партията.

37 годишният Кънев заяви, че в ДСБ не били подготвени да мислят за наследник на Иван Костов, но след такъв голям провал е съвсем нормално да има оставки.

„Обединение на десницата може да има само при здрави партии, които са наясно с исканията на избирателите си. Такива има у нас, но в криза, все пак имахме голяма загуба", заяви кандидат-председателят и допълни, че обединяването на партии понякога дава лош резултат и единствено смисъл има в обединяване на избирателите.

Ранад Кънев категорично заяви, че „редиците трябва да се изправят." Той посочи трудната роля на балансьор, която ДСБ е имала по време на предизборната кампания.

„Едни хора ни питаха защо не подкрепяме достатъчно ГЕРБ, а други - защо не ги атакувахме. За част от избирателите най-важното беше да падне БСП, а за други - да бъдем пълната опозицията на ГЕРБ", поясни Кънев.

Станете почитател на Класа