Местан: Време е за политическа прагматика

Кабинетът „Орешарски” трябва да е кабинет на българския парламент, защото Народното събрание трябва да се реабилитира, за да не продължава да е безгласно продължение на властта. Това каза пред Нова телевизия във вторник председателят на ДПС Лютви Местан.

За да бъдем коректни, ако инициативата за оттеглянето на арх. Калин Тихолов е негова, той трябва да бъде поздравен, но по-полезен в отговорите би бил Пламен Орешарски. Не знам до колко звучи убедително, но аз ще повторя, че инициативата по отношение на членовете на кабинета е изцяло на министър-председателя, каза Местан. Той уточни, че се обръща към Орешарски като към премиер, защото е сигурен, че вторият проучвателен мандат ще бъде успешен. Предлагам да не поставяме акцент върху оттеглянето на една от кандидатурите. Аз мога да потвърдя тази новина, добави Местан, но не можа да коментира причините, довели до оттеглянето на арх. Тихолов. На въпрос изключва ли възможността ГЕРБ и „Атака” да не се регистрират утре в пленарна зала и това да доведе до негласуване на новия кабинет, Местан отговори: „Провал означава, че политическите партии в 42-ото Народно събрание няма да са издържали теста за политическа зрялост и отговорност. Няма по-лош сценарий от това да се повторят парламентарните избори. Ако се повторят те няма да дадат по-добър резултат, в частност за ГЕРБ. България няма интерес от избори, ГЕРБ имат интерес да спечелят време, от социално напрежение. Защо - защото на тях им трябва време да свикнат с новия си статут на опозиция”. Той посочи, че бъдещото правителство ще е правителство на малките стъпки. То няма да е правителство на чудодейните решения - вече е време за реалната политика. Точно такъв е профилът на министър-председателя Пламен Орешарски. Време е за реалната политика, за политическата прагматика, категоричен е Лютви Местан. Ситуацията в Народното събрание и консенсусът, че страната се намира в тежка ситуация е огромният шанс за Плана „Орешарски”. Това означава един много силен мандат за новия министър-председател и за екипа му да провежда необходимите реформи, защото има ясното съзнание, че от този кабинет чудеса не могат да се очакват. Но той е длъжен на решителни, последователни, предвидими мерки за извеждане на страната от тежката ситуация. Кабинетът „Орешарски” няма право да подхранва свръх очаквания, защото те се превръщат в най-страшния капан за всяко управление. Този кабинет трябва да бъде първият, който да е кабинет на българския парламент. Парламентът трябва да бъде реабилитиран, смята Местан.
Аз не се свеня от думата „коалиция”, каза още Местан в отговор на въпрос. Ако зад израза правителство на широкото политическо съгласие виждате коалиция, аз не възразявам, продължи той. Различното с предишния кабинет на Тройната коалиция сякаш следваше някакви пропорции на парламентарното представителство, тук това го няма. Разликата е в принципите на съставяне на кабинета, обясни лидерът на ДПС. Този коалиционен кабинет се наименува с израза „кабинет на съгласието”, защото няма феодализирани властови позиции, заключи Местан.

Станете почитател на Класа